Премиерът Бойко Борисов съобщи, че лично турският вътрешен министър (Сюлейман Сойлу - бел.р.) се е задействал по залавянето на Димитър Желязков - Митьо Очите заедно с главния прокурор на Турция (Мехмет Акарджа - бел.р.).

Димитър Желязков е бил задържан за един час в Истанбул снощи. Лично турският министър се е задействал по случая заедно с главния прокурор, заяви Борисов, който се появи на внезапна инспекция на граничния полицейски участък на Малко Търново.

Митьо Очите все още не е екстрадиран, сега се подготвят документите, обясни Борисов, цитиран от bTV. 

Арестът е станал около 3 ч тази нощ в хотел, съобщиха по-рано от специализираната прокуратура, откъдето допълниха, че Желязков е преминал границата Гърция-Турция в четвъртък, 2 август, и благодарение на светкавичната реакция на турските власти е бил задържан.

"Министър Радев, главният прокурор Цацаров, аз каквото можах, още вчера се свързахме с турските колеги и затова ви казвам, че колкото и да не е модерно, отношенията ни с Турция, когато имаме такива прагматични отношения - доведе до резултат. Разговаряхме с техния вътрешен министър и един час след това в Истанбул вашият съгражданин го задържаха. Мисля, че се действа по тези международни заповеди за екстрадиция. Не трябва да сте толкова взискателни, може да избяга някой, но както казах, може малко да забавят, но винаги ги хващат. Арестуван е и сега действат международните заповеди за екстрадиция. На мига лично министърът на Турция на вътрешните работи се задейства, заедно с техния главен прокурор, да го задържат и го задържаха в рамките на час", каза премиерът.

Димитър Желязков беше официално обявен за издирване от Интерпол преди дни, след като при специализирана акция в Бургас бяха задържани общо 19 души, за които се смята, че са близки до него.

Закъде без оградата и мигрантите

Наблюденията, които имаме от Елхово, Звездец, Малко Търново, там където минахме и разговаряхме с патрулите, са, че натискът е голям, но споразумението с Турция работи много добре, както и смесените комисии, каза още Борисов при инспекцията си.

По думите му, притеснително е, че сред каналджиите вече има и деца, "а законът към тях е снизходителен".

Снощи е имало две групи, но те са задържани и предотвратени, заедно с българските гранични власти. Оградата се намира доста навътре в територията на страната, а не на самата граница с Турция. Тази буферна зона е българска територия, преди оградата, каза още Борисов.

В летните месеци има голям натиск на нелегално влизащи мигранти. Само вечерта са били задържани две групи - общо 27 души, при опит да влязат от турска страна в България. След пристигането на Борисов в граничния полицейски участък в Малко Търново, директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков го запозна с работата на екипите по границата. 

България е единствената неуязвима за мигранти страна и границата с Турция се охранява много добре, каза още Бойко Борисов.