Общинският съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун тепърва ще обясняват какво са правили в една стая с обвинения като лидер на организирана престъпна група Димитър Желязков – Митьо Очите.

Престореното възмущение на някои политици обаче налага да им се припомнят някои факти.

Корнелия Нинова нарече това „образът на икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари“. И поиска Бенчев да подаде оставка като общински съветник.

Мустафа Карадайъ засега нищо не е казал, а и няма да каже. Все пак ДПС е най-видимата част от споменатата спойка.

„Патриотите“ и те нищо няма да кажат. След малко ще научите защо.

Тримата другари

Бенчо Бенчев и Несрин Узун не са попаднали случайно в една хотелска стая в Истанбул. Двамата притежават дялове в десетки фирми, като Бенчев е с по-дългия списък. Имат и три общи компании – това са “Би Ен Джи“ ООД, „Екотур – Странджа“ ООД (чрез по-малкия брат на Узун) и „Зарк“ ООД. Развиват обща и успешна дейност в строителството, търговията, земеделието и транспорта. Официалното партньорство между две от местните лица на БСП и ДПС започва преди 10 години. Всичко това е известно и в Бургас, видно е и от публичните данни в Търговския регистър.

В две от компаниите Бенчев и Узун имат трети съдружник, който също е твърде добре познат в политическите среди. Това е Георги Манев – основател на поредица от местни политически партии в Бургас и общински съветник още от 2003 година. Най-успешният му политически проект се казва партия „Средна европейска класа“ (СЕК), която се прочу като включи в листите за съветници естрадната певица Кристина Димитрова и някои от лицата на група „Тоника“.

Преди година СЕК се присъедини към коалицията „Обединени патриоти“. Малко хора помнят, че освен ВМРО, НФСБ и „Атака“, в коалицията има още двама участника – СЕК и съюз „Защита“. Така Георги Манев положи подпис при създаването на коалицията, която днес е част от управлението на страната.

Бенчо Бенчев, Несрин Узун и Георги Манев са съдружници в „Би Ен Джи“ и „Зарк“. През 2011 г. Манев напуска „Би Ен Джи“, а две години по-късно това правят и Бенчев и Узун, като прехвърлят фирмата на компания на бургаските строителни предприемачи Кесаровски и Станчев. Тримата политици обаче остават съдружници в „Зарк“.

Ортаците с различни политически окраски имат „обща“ група в Общинския съвет на Бургас от осем съветници – петима от БСП, двама от ДПС и трима от СЕК.

Мълчанието на партиите

Близките отношения на трима политици с различни табелки не са тайна за никого в Бургас. На единия на врата пише „социалист“, другият е „депесар“, а третият последователно се обявява за „десен“.

Сега БСП се разграничи от Бенчев. Партията се разграничи на думи от Бенчев още през септември миналата година, когато съветникът се прочу с ролройса за 200 хиляди лева. Бенчев може да подаде оставка като съветник само по собствено желание, но БСП може да поиска той да бъде заменен от друг неин представител като зам.-председател на Общинския съвет. Това не се е случило и Бенчев все още е в ръководството на „местния парламент“.

Затова Нинова няма никакво право да се прави на възмутена и изненадана – тя бе начело на БСП и през септември.

Важно уточнение за Несрин Узун – изразът „бившия депутат“ не трябва да води до заблуждение, че той е далеч от политиката. Прегледайте снимките от събранията на ДПС в последните години – той винаги е в центъра на събитията и остава едно от доверените лица в региона за ръководството на движението.

„Патриотите“ и те мълчат. Защото всички споменати по-горе знаят в какво участват. И че всички са минавали през спалнята на Очите и други подобни на него герои, за да договорят гласове за изборите.