Работата като мотокарист, обущар и озеленител, наградите, липсата на наказания и фактът, че е със занижена оценка на риска за нови престъпления - всичко това не помогна на Будимир Куйович да излезе предсрочно на свобода и ще излежи още малко над 4 години. Поне според Софийския градски съд.

"Знаковият" черногорски бандит е в затвора неизменно от 2008 г., а бе в светлината на прожекторите по време на Тройната коалиция, когато и вътрешният министър Румен Петков изрече по негов адрес знаменитата фраза "Куйович, Муйович, Уйович".

Днес съдия Доротея Кехайова прецени, че не са налице предпоставките за предсрочно условно освобождаване и макар че Куйович според затворническата администрация е постигнал значителни резултати в корекционната дейност, те още не се отличават със стабилност и устойчивост.

Самата затворническа администрация е изразила негативно становище дали да се освободи затворникът (според последните промени на НПК обаче, той има право сам да иска освобождаването си директно от съда, б.р.)

Куйович влиза в затвора през далечната 2008 г., а след като излежава стара условни присъда, от 26 ноември 2009 г. практически започва да тече наказанито му от 16 години затвор за наркотрафик.

Така към днешна дата се води, че е излежал 11 г., 8 мес. и 15 дни, но от тях фактически - 8 г., 8 месеца и 11 дни, защото от работа са му приспаднати 3 години и 4 дни.

В затвора му остават 4 г., 3 мес. и 15 дни. Излежаването на половината от постановената на последна инстанция присъда обаче - а именно 8 години, му позволява сам да кандидатства за освобождаване.

Въпреки че двамата адвокати изтъкнаха, че той е показал всички признаци на подобрение - работил е като мотокарист, обущар, а в момента е хигиенист и озеленител, съдът прие, че това не е достатъчно. Те изтъкнаха и че клиентът им отдавна е в "открито" общежитие в Казичене, където не се е възползвал от възможността да избяга.

Легендарният затворник, който предизвика политически трусове в правителството на Сергей Станишев, по време на изтърпяване не наказанието си е бил награждаван включително с 5 дни домашен отпуск, а през послесдните 5 г. не е наказван.

Любопитно е, че по системата на анализ на риска първоначалната му оценка от 51 пункта е намалена на 44, 39, а в момента е 33 точки, "което на практика означава, че рискът е в ниски стойности", съгласи се съдията.

Днес самият черногорец беше хрисим, видимо наддал на килограми и изглеждаше в отлично здраве - въпреки че защитата му извади документ за туморно образувание в областта на шията. Той каза, че има две деца в София и живее с жена на съпружески начала.

Съдът обаче прие, че липсват данни за устойчивост на иначе безспорно положителните резултати. Също така прокурор Андрей Янкулов наблегна на тежестта на престъпленията, заради които е осъден. Куйович практически има четири присъди от различни съдилища: Свиленград, Стара Загора, Казанлък и Хасково, обединени в една най-тежка - от 16 години.

Текстовете, по които е признат за виновен са за хулиганство, съставяне на документ с невярно съдържание, незаконно оръжие и наркотрафик.

"Започнал е процес на значително поправяне на осъденото лице, което демонстрира добро поведение и съвестно изпълнява поставените задачи, постанови съдия Кехайова. 

Въпреки че от материалите се установява, че макар и с положителни резултати, същите не се отличават със стабилност, като за постигане на устойчивост на ефекта от корекционната работа е необходимо продължаването й.

Не може да бъде пренебрегнат и значителният размер от остатъка от наложеното наказание", постанови тя.

Историята с Куйович е знакова и с дъх на политика

Докато течаха съдебните му саги, гражданинът на (тогавашната) Сърбия и Черна гора твърдеше пред съда, че е давал пари на МВР ръководството.

Освен това сам опита да заведе няколко ефектни дела - например срещу журналист, че се почувствал обиден, задето го нарекли "сърбин", а той бил черногорец. Смята се, че заради издаденото разрешително за постоянно пребиваване на Будимир Куйович в страната - въпреки че имал забрана, през 2007 г. подаде оставка ген. Илия Илиев като главен серкретар на МВР. Самият затворник пък директно обвини министър Румен Петков и директора на ГД "Национална полиция" - а после и главен секретар Валентин Петров, че им е плащал такса "спокойствие" и проблемите му са започнали, когато е прекратил това.

По повод неговите обвинения Румен Петков каза на пресконференция:

"Куйович, Муйович, Уйович... да излезе и да каже: "Моите отношения с Иван, Стоян Петров и Драган са такива!" 

 

 

По случая с издаденото от МВР разрешително за пребиваване на Куйович бе създадена и нарочна комисия в НС.