Премиерът Бойко Борисов обеща магистрала "Хемус", която се строи само с пари от бюджета, да е изцяло готова през 2024 г.

"Хемус" се прави само с бюджетни пари, заяви днес във Варна Борисов. Той бе категоричен, че през 2024 г. магистралата ще е напълно завършена. Борисов съобщи, че на 16 август ще бъде направена първата копка на трасето на "Хемус" от Белокопитово към Търговище.

Магистралата се строи много усилено и откъм Ябланица, посочи премиерът. Той обясни, че когато приключи строителството на тези две отсечки, ще започне изграждането на магистралата до Велико Търново и в другата посока - от Търговище към Велико Търново.

Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов провериха на терен днес как се харчат отпуснатите от кабинета над 85 милиона лева за ремонтите във Варна. Премиерът е инспектирал започналия ремонт до парк-музея "Владислав Варненчик", където се изгражда нова пътна отсечка.

"Там ще правим паркинг. Много поляци, сърби, чехи, румънци, огромен брой туристи го посещават. Кралят е загинал тук, много интересно е като история", заяви Борисов.

От Министерския съвет съобщиха, че Борисов инспектира строителните и ремонтните работи в града. Става въпрос за най-големия инфраструктурен проект, като за изграждането на новото трасе от ул. "Подвис" до ул. "Девня", за които правителството отпусна 80.5 млн. лева.

Други 4.5 млн. лева, осигурени от държавата, са за пробива на бул. "Сливница", като с реализирането на проекта ще бъде осигурен бърз достъп до магистрала "Хемус". Ремонтът на съществуващата част от булеварда се финансира по оперативна програма "Региони в растеж".

След като завърши бул. "Васил Левски", движението в града ще се облекчи, задръстванията ще намалеят, трафикът ще бъде изведен извън централната градска зона, а ще има и бърза връзка от летището към курортите.

Обиколката на Борисов завърши в "Аспарухово", където е приключил ремонтът и разширението на ул. "Мара Тасева", а в момента се ремонтира бул. "Народни будители".

Наред с магистрала "Хемус", обществени поръчки и борба с контрабандата, Борисов не подмина и любимия си футбол. При посещението си в квартал "Аспарухово" го посрещнаха група деца и транспарант с надпис: "Благодарим ви, г-н Борисов, че спасихте "Спартак Варна". През август правителството реши да отпусне 1 398 000 лв. на община Варна за основен ремонт и реконструкция на трибуните и терени на стадион "Спартак".

И на "Черно море", и на "Ботев" - Враца, и на "Берое" сме помогнали за ремонтна стадионите, треви, осветление, седалки направихме, но това не е правилният път. Като държава нямаме нито желание, нито право да се месим в деянията на футболния съюз и федерациите, но един по един идвате и искате пари. Или ще сте изцяло самостоятелни, или като искате пари – да се разходват с резултат. Имаме идеи, но трябва да ни потърсите. За "А" група за детско-юношеските клубове (школи към отборите, които са в първа лига - б.р.) можем да даваме по 1 млн. лева годишно. Готови сме да водим този разговор, финансовият министър ще го води, не само спортният. Даваме милиони за образование, но спортът е също част от образованието“, заяви Бойко Борисов.