Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Васил Миладинов ще открият официално Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца. Събитието ще се състои в четвъртък и на него са поканени да присъстват представители на изпълнителната, законодателната, съдебната и местната власти, съобщават от правосъдното министерство.

Досега непълнолетните лишени от свобода се помещаваха в Бойчиновци - в сграда, строена за казарма през 1951 година. Това бе на практика и единственият детски затвор в страната, тъй като осъдените девойки са в секция в Сливен.

След приемане на промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража през 2016 г., единственото място за лишаване от свобода на непълнолетни младежи в страната премина административно към Врачанския затвор, като вече не е отделна самостоятелна структура, а подразделение към него, напомнят от МП.

Сградният фонд в Бойчиновци ще бъде преустроен в затворническо общежитие от закрит тип и в него поетапно да бъдат премествани лишени от свобода от корпуса на затвора във Враца.