Общинските съветници в Царево са дали одобрение за изработване на план за застрояване на частен терен от 22 169 кв. м, намиращ се в защитената местност Силистар - в непосредствена близост до едноименния плаж. Решението е взето днес като последна точна в дневния ред на сесията на местния парламент - както бе предвидено в дневния ред, а предложението е лично на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ), потвърдиха от институцията. То е подкрепено именно от съветниците от управляващата партия.

Проектът е за построяване на вилно селище с ниски постройки - до 5,5 м височина или 2 етажа. Става въпрос за терен на фирмата "Ню Билдинг Естейтс" ЕООД, както преди ден разкри първо "Биволъ". Решението на общинския съвет обаче е спорно - първо има забрана за одобряване на частични подробни устройствени планове, при положение, че община Царево няма приет Общ устройствен план. Освен това теренът се намира в защитена територия в парк Странджа, попада и в мрежата Натура 2000. 

От коалиция "За да остане природа в България" обявиха, цитирани от "Дневник", че ще се обърнат към министъра на околната среда и водите Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров да обжалват решението на общинския съвет пред съда в най-кратки срокове. По закон и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков би могъл да го оспори. 

От "Биволъ" припомниха още, че имотът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на община Царево от 1998 г., както и от общия устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., който обаче не действа, защото трябва да бъде актуализиран в съответствие с българското и европейското законодателство.