Компанията Uber планира да разработи отдаването под наем на електрически велосипеди и скутери по-малко - върху автомобилите, въпреки факта, че това може да навреди на печалбите й, съобщи BBC.

Изпълнителният директор на Uber Дара Хосрошахи смята, че тези видове транспорт са по-подходящи за придвижване в града. Освен това той прогнозира, че в бъдеще потребителите ще правят по-често по-кратки пътувания.

"В час пик е доста неефективно да наемеш един тон метал, за да се премести един човек през десетина блока", заявява Хосрошахи пред "Файненшъл таймс". В краткосрочен финансов план това (ново направление - бел.ред.) може би не е победа за нас, но в стратегически дългосрочен план смятаме, че сме на прав път."

Фирмата за съвместно пътуване е инвестирала в редица велосипедни компании през последната година. Нейните електрически велосипеди Jump вече са на разположение в осем американски града, включително Ню Йорк и Вашингтон и скоро стартират в Берлин.

Uber работи съвместно и с Lime, компания за електрически скутери, докато сключваше сделки в други области като обществения транспорт и товарните превози. Шефът на Uber призна, че приходите от колело под наем са по-малки от тези от наемане на автомобил, но смята, че това ще бъде компенсирано, тъй като клиентите използват приложението по-често за по-кратки пътувания.

Той също така призна, че водачите на Uber могат да загубят от новите бизнес планове, но заяви, че в по-дългосрочен план шофьорите ще се възползват от по-доходоносните по-дълги пътувания.

Uber, който регистрира загуби от $4.5 млрд. през миналата година, е подложен на натиск да подобри финансовите си резултати преди очакваното публично предлагане на ценни книжа.

Приходите от бизнеса с таксита нарастват, но разходите за разширяване в нови области като споделяне на велосипеди и доставка на храна означава, че загубите са се увеличили бързо. Регулаторният натиск също заплашва растежа на някои пазари.

Този месец местните власти в Ню Йорк гласуваха за налагане на временни ограничения за новите лицензи за превозните средства, за да се справят с претоварването, докато кметът на Лондон заяви, че ще наложи също такива ограничения.