Сенаторът от САЩ Джон Маккейн беше символ на своето поколение, който помогна за заличаване на травмите от войната между Америка и Виетнам, като подкрепи нормализирането на двустранните дипломатически връзки. Това заяви днес виетнамският министър на външните работи Фам Бин Мин, цитиран от Ройтерс.

Маккейн беше военнопленник по време на Виетнамската война. През 2008 г. сенаторът се кандидатира за президент на САЩ и по-късно стана отявлен критик на сегашния президент Доналд Тръмп. Той почина в събота на 81 години.

"Както за правителството, така и за народа на Виетнам сенатор Маккейн беше символ на своето поколение сенатори и на ветераните от Виетнамската война", написа Фам Бин Мин в съболезнователна книга в посолството на САЩ в Ханой.

"Той пое водачеството за значително премахване на травмите от войната, за нормализиране и развитие на цялостно партньорство между Виетнам и Америка", добави виетнамският външен министър.

Маккейн беше един от най-активните поддръжници на нормализирането на връзките на САЩ с комунистически Виетнам, припомня Ройтерс.

През 1967 г. самолетът на Маккейн беше свален по време на изпълнение на задача за бомбардиране над Ханой. Ръцете и единият му крак бяха счупени и той беше намушкан с нож и бит след изваждането си от езеро край центъра на града. Маккейн остана военнопленник в продължение на години, които прекарва в затвора "Хоа Ло", наричан "Ханойския Хилтън" от американските войници.

Бреговете на езерото в Ханой, където е заловен Маккейн, се превърнаха де факто в олтар на покойния сенатор, след като новините за смъртта му стигнаха до Виетнам вчера сутринта. Виетнамци и американски граждани се събраха пред сивия бетонен паметник, носейки цветя, тамян, знамена и други знаци за почит към починалия.

"Съболезнования за смъртта на сенатора и ветеран от войната Джон Маккейн, който имаше голям принос в нормализирането на отношенията между Виетнам и САЩ", гласи бележка на виетнамски, прикрепена към оставен пред скулптурата букет цветя.