Президентът на Русия Владимир Путин предложи пенсионната възраст на жените да се вдигне на 60 години, вместо на 63, както е записано в правителствения законопроект. Господарят на Кремъл направи специално телевизионно обръщение към нацията, което започна точно в 12 часа на обед.

Повишаването на пенсионната възраст предизвика огромно напрежение в страната. Рейтингът на Путин се срина, а опозиционерът Алексей Навални свика общонационален протест срещу реформата. Това накара Путин да отстъпи от първоначалните предложения.

Досега жените се пенсионираха на 55 години, а мъжете на 60. За мъжете възрастта за пенсиониране става 65 г. Президентът обоснова предложението от увеличението й с необходимостта да се намерят средства за повишаване на пенсиите.

Още в началото на мандата си Путин бе заявил, че докато той е начело на Русия, пенсионното законодателство няма да се променя. То не е сменяно от около 90 години.

Държавният глава отстъпи и по още един пункт. Предвиждаше се трудовият стаж за пенсия да стане 40 години за жените и 45 за мъжете. Сега Путин предлага да бъде намален с три години и да стане 37 години за жените и 42 години за мъжете.

Повишаването на пенсионната възраст не засяга работещите във вредните производства, както и коренното население в крайните северни райони.

Путин предложи и нова пенсия - за заслуги при работа над 30 години на село, предаде ТАСС. 

Президентът обяви, че може да се въведе и нова категория т.нар. граждани в предпенсионна възраст - 55 години за жените и 60 за мъжете, които да се ползват с някои привилегии. Например за тях ще бъде повишено обезщетението при безработица, съобщи Би Би Си.

Путин старателно избягва думата "реформа", защото навявала негативни настроения у хората и спомени за болезнения преход след разпадането на СССР. Той я спомена само един път. Иначе руският лидер говори за "изменение" на закона за пенсиониране.

В обръщението си Путин обобщи, че решението за промяна на пенсионната възраст е отлагано с години и не е възможно да се отлага повече.
Дефицитът на пенсионния фонд би нараснал до 5 трилиона рубли и би надхвърлил разходите за отбрана и безопасност, ако се повишат пенсиите без да се промени възрастта, посочи руският държавен глава.
Според Путин има и други начини за увеличаване на парите за пенсии, но те ще разрушат финансите на страната.
Провал на пенсионната реформа би породил опасност от засилване на инфлацията и на бедността, предупреди той.
Владимир Путин заяви, че в най-кратки срокове ще внесе своите поправки към пенсионния законопроект в Държавната дума.
След телевизионното обръщение на руския президент рублата започна да поскъпва спрямо долара и еврото, възстановявайки се от спада тази сутрин.
В началото на търговете на Московската борса тази сутрин един долар се разменяше за 68,5 рубли (+63 копейки), а еврото - за 79,66 рубли (+31 копейки).
По време на обръщението на Путин към гражданите рублата започна да намалява сутрешните загуби, като доларът поевтиня с 20 копейки до 67,67 рубли, а еврото - с 40 копейки до 78,95 рубли.