Парадоксално, но ден след като вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов постави няколко условия за оставане във властта, едно от които е да се спре бойкотът на законодателните му инициативи, днес точно това се очаква да се случи. Става въпрос за измененията в Закона за здравето, с които от формацията на Симеонов предлагат да се въведе по-либерален режим за тютюнопушенето на закрити обществени места.

Смъртта на това предложение бе предизвестена, защото то не среща подкрепата на най-голямата парламентарна партия - коалиционния партньор на "Обединени патриоти" - ГЕРБ. Именно ГЕРБ във втория мандат на Бойко Борисов като премиер въведе през 2012 г. тоталната забрана за пушене.

Днес парламентът се събира на извънредно заседание, а гласуването на изменененията в Закона за здравето е поставено под точка втора. Макар и текстовете да са дело на Валери Симеонов, формалните вносители са депутатите на НФСБ, както и няколко техни колеги от ВМРО.

Предлага се в заведенията, по желание на собственика, да се обособят места за пушачи, какъвто бе старият режим преди пълната забрана, както и либерализация по отношение на летища, кораби и др. От НФСБ мотивираха промяната с това, че сега забраната масово не се спазва, а заведенията на практика са направили цели пристройки с места за пушачи.

Без изненади предложенията бяха отхвърлени последователно от парламентарните комисии по здравеопазването и по икономическата политика. Очаква се това да стане и в пленарната зала.

Покрай сагата с нагреваемите цигари, а после и с наргилетата стана ясно, че режимът не само няма да се либерализира, а даже още повече ще се затегне - чрез нови предложения, които забраняват бездимните изделия на закрито, подобно на конвенционалните цигари. Същото ще важи и за наргилетата. Идеята е на здравното министерство.

Наред с въвеждане на нова забрана законопроектът детайлизира определението за "закрито обществено място", където е забранено каквото и да било тютюнопушене. Като такова се определя "всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните, и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна". Това означава, че найлоновите завеси, с които много заведения ограждат местата за пушене през студените месеци, вече стават "закрито помещение". 

Законът за здравето далеч не е единствената законодателна инициатива на Симеонов, която се очаква да претърпи крах. Измененията в Закона за хазарта, с които се целеше ограничаване на масовата продажба и реклама на моментните лотарийни игри, т.нар. талончета, уж срещаха политическа подкрепа, а накрая бяха изпратени за нотификация в Европейската комисия. Все още не е известно кога ще се "върнат" обратно в България, за да бъдат разгледани в Народното събрание. Прогнозата на експертите е няколко години - когато не е ясно дали Симеонов все още ще е на власт.

Неясна е съдбата и на спорния закон за шума. Макар и сега да има забрана за високи децибели на открито след 23 ч. по същия този закон, Симеонов предложи някои допълнителни рестрикции. За разлика от повечето му законодателни инициативи, които минават през депутатите му в парламента, т.е. те ги внасят като собствени предложения, тази мина през одобрението на всички министри на заседание на кабинета. В пленарната зала обаче от ГЕРБ дадоха заявка, че текстовете трябвало да се прецизират в посока да се даде право на местната власт да определя тихите часове, както и новите рестрикции да не важат за курортите (тип Слънчев бряг).

Такава е идеята и на министъра на туризма Николина Ангелкова. Както е известно, двамата със Симеонов не само спорят, а буквално воюват на тема шумни заведения по плажа. За да обезсили предложенията на вицепремиера, министърката написа свои, само че в Закона за туризма. В текстовете на Ангелкова се посочва, че разпоредбите на закона за шума няма да важат за курортите.

Симеонов предложи и облагане на жилищата в курортите с идеята, че така ще бъдат принудени апартхотелите да плащат "данък курортист". Бюджетната комисия в парламента (с председател Менда Стоянова (ГЕРБ)) обаче изрази опасения, че тази идея може да доведе до двойно данъчно облагане и също трябва да мине през прецизиране на текстовете.

Как ще приключат всички тези законодателни инициативи ще стане ясно през новия политически сезон, чийто неформален старт е днес.