Турция смята да започне сондажи в Източното Средиземноморие, като за целта е осигурена и платформа, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Хюриет".

На пресконференция в Кипър заедно с външния министър на Севернокипърската турска република Кудрет Йозерсай, първият дипломат на Турция заяви, че непризнатата от международната общност "държава" в северната част на острова има териториални води и континентален шелф, за които Анкара ще предприеме мерки за защитата им.

“Турция има икономическа зона в Източното Средиземноморие", каза Чавушоглу. 

Министърът на външните работи на Турция също така спомена, че Турция е предотвратила някои сондажи по-рано в района.

"Сега ние вече имаме платформа и можем да започнем да сондираме", заяви Чавушоглу, отбелязвайки, че Анкара е обсъдила проблема с компаниите за сондиране, както и с Гърция, страна-гарант съгласно споразумението за Кипър от 1960 г. 

Чавушоглу добави, че ще се срещне с гръцкия външен министър Никос Кодзиас на 4 септември в турската провинция Измир, за да обсъдят кипърския въпрос. По думите му, ако кипърските гърци продължат да предприемат "едностранни стъпки", Турция ще започне сондажни дейности.. - в съответствие с предоставения на Turkish Petroleum лиценз.

Остров Кипър е разделен от 1974 г. насам. След преговори, продължили години наред, (пред)последният опит за обединение през 2017 г. приключи с неуспех.

Още през 2015 г. италианската енергийна група ENI съобщи за открито голямо находище в египетския проект "Зохр", най-голямото, откривано някога в Средиземно море със залежи от 30 трилиона кубически фута газ (1 куб. м е равен на 35.31466672 куб. фута). "Калипсо" във водите на Кипър е на около 80 км от него.

Кипър е близо до две огромни газови находища в Левантийския басейн – "Левиатан" на Израел и египетския "Зохр". В кипърското находище "Афродита" има още 128 милиарда кубични метра, а очакванията са за още залежи във водите на Кипър.

Идеята да се построи газопровод, който да свърже газовите находища на Израел и Кипър с Гърция и евентуално да продължи до бреговете на Италия. Планираната тръба с дължина 2000 км и около 6 милиарда евро стойност е проект, горещо подкрепян от Европейската комисия, тъй като ще намали зависимостта от руски прирорен газ.