Русия е нанесла въздушни удари срещу цели в сирийската провинция Идлиб, предадоха РИА "Новости" и "Интерфакс", като се позоваха на министерството на отбраната на страната.

Ударите, извършени вчера, не са поразили цели в населени места, продължава институцията. Бойните самолети, извършили бомбардировките, са излетели от база "Хмеймим" в съседната провинция Латакия.

Въздушните удари, според съобщението, са били по склад с боеприпаси, където терористи съхранявали оръжия в "Джебха ан-Нуср". Ударите са дошли от два изстребителя-бомбардировача Су-34 и от два Су-35С, който унищожил склад с преносим зенитно-ракетен комплекс.

От министерството на отбраната на Русия пуснаха и видео от въздушните удари.

Положението в сирийската провинция Идлиб предизвиква повишена загриженост, заяви днес пред журналисти прессекретарят на руският президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс, съобщава БТА.

"Както и преди, ситуацията в Идлиб е предмет на повишена загриженост и безпокойство и, разбира се, е в дневния ред на всички контакти, които руската страна осъществява на различни равнища със заинтересуваните колеги", посочи Песков. Той не коментира хода на военната операция и оперативната обстановка в Идлиб.

Същевременно руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков каза пред журналисти, че западните партньори много добре знаят, че без ликвидирането на терористите в Идлиб положението в Сирия няма да се нормализира. Рябков посочи, че Западът много добре разбира, че без решаване на този проблем в Сирия няма да има нормализация, много добре си дават сметка, че запазването на този терористичен анклав винаги ще предизвиква нови заплахи, включително заплахи за използването на химическо оръжие, ако не бъде ликвидиран.

Зам.-министърът, цитиран от агенция РИА Новости, посочи, че Русия прецизно насочва военните си действия в Сирия, като се опитва да ограничи цивилните жертви.

Рябков съобщи, че първите дипломати на Русия и САЩ Сергей Лавров и Майк Помпейо ще се срещнат през септември в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за да продължат обсъждането на ситуацията в Сирия.

Военната ситуация в Идлиб щяла да стане ясна след срещата на високо равнище на Русия, Иран и Турция на 7 септември в Техеран.

Съобщението за руската атака дойде ден след като Сирийският център за наблюдение на човешките права обяви, че Москва, която се намеси в Сирия на страната на президента Башар ал Асад преди почти 3 години, е подновила ударите.

Идлиб е последната голяма провинция под контрола на бунтовници срещу Асад (на север други райони са на практика контролирани от Турция и САЩ), в която доминира джихадистката организация "Хайят Тахрир аш Шам" (неин гръбнак е бившият сирийски клон на "Ал Кайда"). Режимът на Асад, подкрепян от Русия и Иран, смята да си върне контрола над територията, в която живеят няколко милиона души и където според експерти може да се стигне до хуманитарна катастрофа.

ООН по-рано поиска от президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, да направят всичко, за да предотвратят касапница в Идлиб.

Самият Ердоган призна, че атаките ще бъдат много кръвопролитни.

Провинцията трябваше да е една от т. нар. "деескалационни зони", където воюващите страни трябваше да прекратят огъня съгласно договорките на формата от Астана - процес, ръководен от гарантите на примирието, Русия, Турция и Иран.