Полицаят Митко Станков от Харманли, който не е санкционирал бащата на президента Румен Радев при пътен инцидент, беше уволнен, предаде БНР.

При произшествие на 17 август автомобилът, управляван от 81-годишния Георги Радев, е ударил електрическа триколка на Стефан Тодоров. Информация за катастрофата се появи седмица по-късно, след като в сайт бе публикуван видеоклип от инцидента. Освен от МВР, мълчаха и от президентството.

Проверка на МВР установи, че полицаят Митко Станков е съставил протокол и акт на пострадалия, който в случая не е бил виновен. Бащата на президента - Георги Радев, не е бил санкциониран след намесата на местния лидер на БСП Михаил Лисков.

Наказани заради случая са и още четирима колеги на уволнения полицай.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов коментира така случката, след като гледал действията на полицаите от камерите на видеонаблюдението:

"45 минути мърлява работа. Идва една патрулка, чуди се и чак на 25-ата минута почват да обезпечават катастрофата. Идва после с един случайно попаднал - лидерът на БСП. Как случайно попаднал бе, що не попадна случайно някой от ГЕРБ. И накрая невинният виновен. Министър Радев не може да си контролира хората, а друг ги контролира, значи не е за тази работа".

Практиката в МВР показва, че при случаи на по-големи нарушения провинилите се началници ги преназначават на други постове в системата на Министерството на вътрешните работи. През 2016-а например подалите оставки Антонио Ангелов, шеф на "Гранична полиция", и старши комисар Йотко Андреев бяха настанени на други места. 

Андреев, ръководил обществена поръчка за превоз на емигранти, дадена на арестуван за трафик, оглави отдел в дирекция "Миграция" на МВР.