Трябва ли държавата да участва в организацията на мероприятия на русофилското движение у нас, на които има призиви "да не се проявява агресия към знамето на Европейския съюз", развява се знамето на самопровъзгласилата се Донецка народна република и се почита паметта на нейния сепаратистки "президент" Александър Захарченко, убит наскоро при атентат?

Тези въпроси занимават активно част от потребителите в социалните мрежи през последните дни, а поводът е годишният събор на приятелите на Русия, който се провежда всяка втора събота на септември край казанлъшкия язовир "Копринка". Събитието се организира от неправителствената организация Национално движение "Русофили" (НДР). Тази година бе 15-ото му издание и според организаторите е било посетено от 15 000 души.

Въпросът, който разбуни духовете, обаче е, че според самото движение събитието се подпомага не само от община Казанлък, чиято кметица втори пореден мандат Галина Стоянова (ГЕРБ) е зам.-председател на НДР, но и от Министерството на земеделието, храните и горите и от Министерството на образованието. Първото осигурявало транспорт за някои от участниците чрез подопечната му Изпълнителна агенция по горите, а второто включвало в културната си програма детските литературни фестивали на русофилското движение.

Всички на "Копринка"

Една от най-ожесточените дискусии се води под стената на журналиста, общественик и десен политик Пламен Даракчиев. Той пита какво ще каже премиерът Бойко Борисов, "още повече че спонсор на кремълските челобитчици е и герберската кметица на Казанлък".

Всъщност Борисов едва ли би отговорил нещо предвид факта, че на миналогодишния събор от негово име бе изчетено приветствие. Приветствие е имало и тази година. Както и от лидера на БСП Корнелия Нинова. Както и от главата на Българската православна църква (БПЦ) патриарх Неофит.

А ето и част от приветствието на държавния глава Румен Радев:

"Благодаря на участниците в националния събор, че вече 15 години доказват с присъствието си тук, че нищо не може да омаловажи значението на приятелските отношения между България и Русия и доказаната съпричастност между нашите два народа!"

Чашите с лика на Румен и Десислава Радеви - хит на събора.

И тази година е имало "масирано депутатско присъствие". От НДР изброяват в репортаж на в. "Дума" за събора:

"Един до друг на трибуната за официалната част застанаха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов (от ГЕРБ, б.р.), председателят на групата за приятелство с Русия Красимир Велчев (също от ГЕРБ, б.р.), народните представители Красимир Янков, Петър Кънев, Кольо Милев (БСП), представител на посолството на Руската федерация у нас, кметове на населени места в района, ветерани.

На снимките се вижда още Светлозар Лазаров - бивш главен секретар на МВР в правителството на Пламен Орешарски, "захапал" малко и при кабинета "Борисов 2", днес координатор на управляващата партия "Атака".

"Това е положението"

"Тази година участниците бяха поздравени от президента, премиера, патриарха. Настроението е прекрасно. Хората пеят, танцуват, ядат кебапчета, говорят за любов. И апелират за любов, а не за война и санкции. И да, обичат Русия. Това е положението. Политиците и държавниците трябва да се съобразяват с това, ако са български политици и държавници", влиза във фейсбук дискусията Дора Чичкова от НДР.

Именно тя посочва, че в действителност две министерства участват в организирането на мероприятието.

"Догодина можете да предвидите и военно-патриотична лектория. Така може да се включи и Министерството на отбраната. Помислете и за една акция по залесяване в околностите, за да оправдаете подкрепата на Агенцията по горите. При подходящо планиране и съответно мероприятие сигурен съм, че към 2020 г. може да ангажирате всички министерства и съответно цялото правителство", отвръща Даракчиев.

Следва нов отговор:

"...Със или без министерска подкрепа (в каквато, разбира се, няма нищо незаконно, нередно и неприемливо), той (съборът, б.р.) е бил и ще бъде такъв, какъвто хората си го направят - пъстър преди всичко, забавен, изпълнен с настроение и позитивизъм. Там се събират -фили, а не -фоби. Хора, които обичат, а не мразят. Е, на някои не ви харесва. Но нали за това се борехте - да живеем в свободна държава. Позволете на 80 процента от българите, които споделят топли чувства към Русия, да могат свободно да ги изразяват."

"...Законът е обявил комунизма за престъпен, а вие чествате, ядете кебапчета, че и се хвалите с комунистическото си минало! Дали такова нацистко сборище като вашето е възможно в Германия! Време е за промени, но драстични!", намесват се в спора и други потребители на социалната мрежа.

"Не проявявайте агресия към..."

Иначе мероприятието е било интересно. Ето и няколко щриха:

а) Призив на организаторите към участниците:

"Точка 10. Не проявявайте агресия към официалното знаме на Европейския съюз, което ще бъде пазено от над двадесет служители на МВР, сред които и с висши длъжности и позиции. Присъствието на знамето на ЕС е задължително условие по закон (няма такъв закон, б.р.) за провеждане на мероприятието."

б) Призив на участниците:

"За отмяна на санкциите на ЕС срещу Руската федерация."

в) По инициатива на НД "Русофили" започва изграждането на международно русофилско движение.

г) Сред флаговете на Русия и на България е имало такива и на незаконно анексирания полуостров Крим, на самообявилата се Донецка народна република, както и плакати с лика на Александър Захарченко. Той първо беше командващ на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, след това "правителствен ръководител" и накрая "президент" на сформираната с подкрепата на Москва през 2014 г. "република". 

Отговори

Въпреки че мероприятието е подкрепено от Министерския съвет, Народното събрание, президентството и Българската православна църква, все пак Клуб Z изпрати запитвания и до министерствата на земеделието и на образованието дали, как и на какво основание участват в организацията на русофилския събор. 

От МОН казаха, че не подкрепят нито финансово, нито организационно мероприятието. В календара му в действителност присъстват детски инициативи на движението, които се включвали в него по предложение на Националния дворец на децата. Отговорите от земеделското министерство все още се очакват.