„Реформите ще бъдат еволюционни, а не революционни“, каза преди два месеца подалият оставка министър на вътрешните работи Валентин Радев. Днес фразата спокойно може да бъде променена така: „Реформите ще бъдат никакви“. Номинацията на Младен Маринов за нов шеф на МВР дава достатъчно основания за подобно заключение. И то не толкова заради самата личност - въпреки че от години медийни публикации го свързват с различни известни имена, последното сред които е това на Делян Пеевски; и въпреки че той бе един от ръководителите на операцията с „белия автобус“ от нощта на 23 юли 2013, при която полицията атакува с палки мирно протестиращи граждани пред парламента.

Но по-важно от всичко това е посланието, което отправя точно такъв избор на министър. Първо, Маринов е полицай от системата, направил кариера именно в статуквото, което трябва да бъде променено. От подобна фигура не може да се очаква да бъде вдъхновител на реформи, защото той е успял точно в това МВР. Второ, за реформи трябват политическа воля и политическа подкрепа, а бъдещият министър на вътрешните работи не е политик. Това не е прецедент в последните години, но нито един от неговите предшественици не олицетворява в по-голяма степен това, което хората все още наричат „милиционер“. И трето, вече няма време за реформи - година и половина от мандата мина, а и идва година на два редовни избора.

Започнатите малки стъпки

Досегашният министър беше обещал до края на годината да подготви поредните промени в Закона за МВР. „Ще има структурна реформа, а е възможно и обединение на дирекции“, гласеше обещанието. Заявената цел е „цялостна реорганизация на дейността и структурите на министерството, за да се повиши ефективността им“. Преди по-малко от месец МВР обяви обществена поръчка за над 1 милион лева за външен функционален анализ на ведомството. По поръчка на Министерството на финансите Световната банка изготви доклад за състоянието на МВР, който разкри очевидното - неадекватна структура от миналото, дублиране на звена, разхищение на средства, все повече разходи за издръжка и никакви инвестиции в модернизация.

Докладът препоръча областните дирекции да бъдат намалени от 28 на 7; каза, че броят на полицаите е достатъчен, но разпределението не е ефективно; и констатира, че в сравнение с другите страни от ЕС доверието на българите в тяхната полиция е на дъното. Валентин Радев създаде очакването, че този доклад и бъдещият функционален анализ ще са в основата на обещаните законодателни промени. „Продължаваме напред с все по-бързо темпо“, каза Младен Маринов при първата си изява след обявяването на номинацията му. Историята обаче показва, че няма място за оптимизъм.

Статуквото винаги печели

Проблемът с МВР накратко звучи така - харчи много пари, а не върши достатъчно работа. Парите са над 1,1 млрд. лева годишно, от които почти всичко отива за заплати и осигуровки, а от годините на зрелия социализъм структурата не е помръднала, с малки изключения, разбира се. Преди две години ГЕРБ се зае да реформира поне социалните привилегии на служителите на МВР, за да освободи ресурс за истинска борба срещу престъпността. Тогавашният министър Румяна Бъчварова се сблъска със съпротива както вътре в системата, така и в Народното събрание, където част от нейните предложения бяха блокирани включително с помощта на председателя на парламентарната група на същата партия и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Част от идеите все пак бяха приети, защото Бъчварова съумя да мобилизира политическа подкрепа.

В края на 2017 депутатите блокираха съществена част от административната реформа в МВР - създаването на "Център за предоставяне на услуги", който да поеме неприсъщи дейности като издаване на лични документи и регистрация на превозни средства, за да остане ресурс за борбата срещу престъпността. Този път досегашният министър Валентин Радев не съумя да мобилизира политическа подкрепа.

„Аз досега съм работил в професионална среда, сега ще ми се наложи да се сблъскам с политически проблеми“ - с тези думи самият бъдещ министър Младен Маринов описа много точно ситуацията. Министърът трябва да е политик, а той не е. Всеки досегашен опит за някаква промяна е съпровождан от протести на полицаи, които веднъж дори напуснаха зоната на нормалното и заприличаха на метеж. И всеки път властта отстъпва пред протестиращите полицаи. Бъдещият министър е част от тези хора и едва ли ще застане на различна позиция. Така начело на МВР идва човек, от когото може да се очаква да брани статуквото, но не и да реформира. А статуквото в МВР е това: свободно падане. Все повече разходи, все по-малко ефективност, все по-ниско доверие. Когато не се противопоставиш на тази реалност, само ускоряваш свободното падане.

Дойче веле.