Доверието в банковата система продължава да спада, отчитат данните от последното национално представително проучване на "Галъп Интернешънъл".  Над половината от анкетираните не вярват в банките (53% срещу 27% доверие). 

Подобни стойности се регистрират за първи път от началото на март 2013 г., когато имаше обща криза на доверието в институциите, свързана с февруарските протести. "След проблемите с банковата ни система през 1996 - 97 г. почти двадесет години финансовите ни институции като цяло бяха фактор на стабилност както в икономически план, така и на равнището на масовото съзнание", обясняват от "Галъп". Според тях обаче кризата с КТБ и ПИБ обаче е променила нагласите и сега преоблдават негативните тендеции.

Всеки втори анкетиран е убеден, че КТБ е жертва на политическа атака. С това не се съгласяват едва 16% от интервюираните. Тълкуванията на този факт са в две насоки. Едната е успокоителната - повечето хора не смятат, че проблемът е чисто финансов, т.е. проблемът не се привижда да е вътре в банковата система. Другата насока обаче не е така успокояваща. Мнозинството от хората смятат, че първоизточникът на проблема е политически, това ги кара да се чувстват по-несигурни. Оттук идват и нарастващите опасения, че и други банки са заплашени от фалит – 37% споделят такъв риск.

Независимо от неблaгоприятната картина, все още едва 5% от пълнолетните българи възнамеряват да местят парите си в друга банка у нас, а 7% биха предпочели да държат пари в чужбина. Тези проценти на пръво поглед са незначителни. Трябва обаче да се има предвид, че близо 40% от сънародниците ни изобщо нямат спестявания и не работят с банки. Така че в действителност не бива да подценяваме получените резултати.

 

 

  

Редовното изследване на „Галъп интернешънъл” е проведено от 1 до 6 август 2014 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1008 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Известно е като ежемесечен Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”.