Коалиционният съвет, насрочен за понеделник, 17 септември, ще обсъжда нова кандидатура за Министерството на транспорта, информационните технологи и съобщенията след оттеглянето на номинирания Александър Манолев.

Манолев, който в момента е заместник-министър на икономиката, обяви днес оттеглянето си, след като вестник "Капитал" разкри странни обществени поръчки, спечелени от баща му, и съмнителни бизнеспартньори, докато е имал частен бизнес, както и два пътни инцидента, в които е участвал. Четиридесет и две - годишният петричанин влезе в политиката през 2015 г., като депутат от гражданската квота на ГЕРБ и третия на изборите с най-много преференции.

Обединени патриоти няма да претендират за поста, който ресорно се наблюдава от вицепремиера Валери Симеонов, лидер на Националния фронт за спасение на България.

"Квотата е на ГЕРБ, така че те ще предложат кой да замести Манолев. Квотата не се променя и не виждам основание да търсим квотни рокади. ГЕРБ ще трябва да посочат друг кандидат и много по-внимателно да се вгледат в биографията му", каза днес председателят на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров. "Решението го взема Бойко Борисов. Не виждам основание ние да претендираме за министерството", добави Сидеров.

Познавайки как Бойко Борисов реагира в такива случаи, той със сигурност е решил Александър Манолев да се оттегли, за да няма никаква сянка на съмнение, заяви лидерът на "Атака". "Има една доста концентрирана атака, на който се сетим могат да му извадят неща от 15-20 години, които така да се навържат, че той да изглежда лош", посочи той. 

 
Три министерски поста се овакантиха, след като министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното строителство подадоха оставки след катастрофа с автобус край Своге със 17 жертви. За МВР и МРРБ са номинирани съответно Младен Маринов, сегашен главен секретар, и Петя Аврамова, депутатка от ГЕРБ.