В началото нещата не изглеждаха никак добре. В първи дни на септември Nike даде главна роля на безработния играч по американски футбол Колин Каперник в рекламната си кампания по случай 30-годишнината на слогана Just do it ("Просто го направи").

В следващите дни се развихри буря от недоволство срещу фирмата в социалните мрежи. Хиляди горяха, нарязваха или просто изхвърляха на боклука екипите си на Nike. Акциите на компанията паднаха с близо три пункта.

Заговори се за трайни последици върху имиджа на гиганта, за пазарни загуби и т.н.

 

 

Колин Каперник е онзи същшят, който пред лятото на 2016 г. първи започна да не стои прав на химна преди началото на всеки двубой от професионалната Национална футболна лига (НФЛ) на САЩ, като протест срещу полицейското насилие над тъмнокожи и расовата дискриминация.

През миналия сезон цели отбори последваха примера на куотърбека (този, който подава топката) и това доведе до политически и финансови трусове.

Колин Каперник (в средата)

А в средата на септември всичко изглежда коренно различно за Nike. Акциите й на борсата достигнаха рекордните в историята 83,47 долара. Предишното върхово постижение беше $83. Вече се говори, че кота "90 долара" е напълно постижима скоро.

Това е така, защото продажбите на Nike отбелязват ръст от 20 процента в сравнение със същия период на миналата година, според "Блумбърг". Пазарната капитализация на компанията също е нараснала до над 133 милиарда долара.

Самата реклама, която е озвучена с гласа на Каперник и той се появява в края й, е сред най-популярните в социалните мрежи като брой харесвания, споделяния и достигнати потребители. За тези десетина дни Nike се е сдобила с около 170 000 нови последователи в инстаграм.

Тя е №2 по гледания в същата социална мрежа, отстъпвайки само на рекламен спот за Световното по футбол през 2026 г., което САЩ ще приеме заедно с Канада и Мексико.

"Ние сме под пара", написа баскетболистът Леброн Джеймс във фейсбук, явно доволен от последните новини.

Леброн участва във видеото, а също така Серина Уилямс и други популярни спортисти. В текста се казва, че Крал Джеймс надскочил дори баскетбола и от негова забивка в ученическите години видеото ни пренася към церемонията по откриването общественото училище в родния си град Акрон, Охайо, което звездата създаде наскоро.

Много от големите щатски спортисти подкрепиха Каперник и Nike, дори онези, които нямат договори с фирмата. 

Президентът Доналд Тръмп, които поведе публичното недоволство от колениченето по време на химна, зададе риторичен въпрос в туитър какво цели "неясното послание" на Nike и предрече мрачни времена за компанията. "Какво си мислят те?"

"Президентът Тръмп получи отговор на своя въпрос, пише в анализ USA Today. - Nike е бизнес компания и напълно логично тя иска да печели. Бизнесът е добър."

Изданието опровергава Тръмп и за още нещо - прогнозите му за тотален срив в популярността на НФЛ и спад на тв рейтингите на мачовете. Това нямало да се промени докато играчите не започнат да зачитат химна. Спадът е налице, но анализатори твърдят, че телевизиите в Америка масово отчитат по-ниска гледаемост на всичките си програми и предавания.

Сезонът в НФЛ започна миналата неделя и отделни играчи все още коленичеха на химна. В топ 5 най-гледаните тв предавания в целия ефир през седмицата са 5 мача от лигата.

А Колин Каперник продължава да е безработен от пролетта на 2017 г., когато напусна "Сан Франциско Фортинайнърс". Той съди НФЛ заради това, че според него неправомерно е лишен от правото на труд. Нито един клуб не иска да го вземе дори като резерва.