Докато във вторник спецсъдът гледаше мярката за неотклонение на шефа на "СИС индъстрис" Миню Стайков и реши да го остави в ареста, постоянното ни представителство към ЕС отправи поздрав в туитър - за това че произвежданата от Стайков ракия "Карнобатска гроздова" вече официално е ракия с географско указание.

Заповед за утвърждаването на "винена дестилатна спиртна напитка гроздова ракия и винена ракия с географско указание "Карнобатска": Карнобатска гроздова ракия/Гроздова ракия от Карнобат; Карнобатска винена ракия/Винена ракия от Карнобат" е издадена от Министерство на икономиката още през 2013 година.

Поздравът на представителството ни идва по повод на решението на Съвета по общи въпроси да вкара ракията в списъка като на практика защитени марки "Гроздова ракия от Карнобат", както и "Гроздова ракия от Търговище". И завършва с

"Наздраве!"

Географско указание е наименованието на страна, район или определена местност в тази страна, служещо за означаване на стока, която произхожда оттам и притежава качество, известност или друга характеристика, които могат да се отдадат на този географски произход.

Това съобщение идва на фона на акцията на специализираната прокуратура от 5 септември, при която започнаха следствени действия в офиси във "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индъстрийс" ООД и "Топаз мел" ООД на Миню Стайков, макар че първоначалните обвинения са за цех за цигари. Сред задържаните е и самият Стайков.

Ден по-късно спецпрокуратурата повдигна обвинения на собственика на "Винпром Карнобат", сина му Стайко и още шестима, сред които и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат, за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари.