Американската търговска верига "Уолмарт" (Walmart) е предупредила, че може да повиши цените на стоките си, ако администрацията на САЩ наложи мита на китайския внос, предаде БТА.

Това се посочва в писмо, което компанията е изпратила преди две седмици до постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и до което агенция Ройтерс е получила достъп.

Само преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита на китайски вносни стоки на стойност 200 милиарда долара.

"Уолмарт", най-голямата търговска верига в света, посочва в писмото си, че митата ще се отразят на цените на всичко от храни до напитки и стоки за лична хигиена.

"Уолмарт" потвърди пред Ройтерс, че е изпратила писмото и призова в изявление двете страни да намерят решение.

По-рано тази седмица Тръмп изостри търговския конфликт с Китай като наложи 10-процентови мита на китайски внос за 200 милиарда долара, включително потребителски продукти като куфари и чанти за пътуване, матраци, каски, газови грилове.

"Като най-голямата търговска верига в САЩ и голям купувач на американски промишлени стоки ние сме изключително загрижени за последиците от митата върху нашия бизнес, нашите клиенти, нашите доставчици и американската икономика като цяло", посочва Уолмарт в писмото до Лайтхайзър.

В списъка от свои продукти, които могат да бъдат засегнати от митата, "Уолмарт" посочва газови грилове, велосипеди, коледни лампички.