El callejón de los brujos или Алеята на магьосниците е улица в Петаре, най-голямата фавела в Латинска Америка. За някои това е най-ценната тайна, скрита между планините в столицата на Венецуела Каракас, пише Ozy.com.

В Еl callejón de los brujos можете да избирате измежду шест различни духовни центъра, всеки със свои собствени "местни духове", предназначени да се справят с вашите здравословни неразположения и проблеми.

Повечето от центровете практикуват алтернативна медицина в продължение на повече от 50 години, което им гарантира голяма и лоялна база от последователи. Те избират центровете всеки път, когато западната медицина ги провали или надхвърли техния бюджет.

Един от местните духове е Хермано Гуаянес - или брат Гуаянес. Той работи повече от 20 години, предлагайки духовно лечение на своите клиенти. "Банката" - или физическото тяло на духа - е Карлос Маркес, алтергото си или това, което той нарича неговият "духовен партньор". Маркес е физическият приемник на Хермано Гуаянес от 13-годишна възраст.

Двамата - Маркес и Хермано Гуаянес, са убедени, че тези духовни лечения са най-добрият начин за справяне с настоящата разбивка на здравната система във Венецуела. С нарастващите разходи за лечение, повече от 85% недостиг на медикаменти и 1000 души, лекувани ежемесечно в el callejón de los brujos, това е тенденция, която не показва никакви признаци на забавяне.

Разпад на системата на здравеопазване във Венецуела

Венецуела, която разполага с най-големите петролни резерви в света, по отношение на ръста на БВП на глава от населението сега е най-бедната икономика в Южна Америка. Тя преживява най-тежката икономическа криза в историята си, с инфлация от 500%, нестабилен валутен курс и затормозяващи дългове, които са се увеличили пет пъти от 2006 г. насам.

Съюзът на южноамериканските нации и Организацията на американските държави сериозно се интересуват от слабостта на демократичните институции на Венецуела, от културата на безнаказаност и от криминализирането на несъгласието. Но те пренебрегват една от най-големите трагедии на кризата: разпадането на здравната и социална системи на Венецуела, които преди много време бяха маяци на надежда. Този колапс е наистина опасен и засяга особено жените на Венецуела, констатира академичното издание The Conversation.

Между 2000 и 2014 г. Венецуела успя да намали почти наполовина дела на хората, живеещи в бедност, а социално слабите 40 процента от населението се радваха на значително увеличение на доходите си. Във Венецуела социалните, политическите и икономическите реформи между 1998 г. и 2012 г. помогнаха за намаляване на бедността с огромните 50% и на крайно бедните - с 65%.

Освен това Венецуела се превърна в регионален пионер в областта на здравеопазването и благосъстоянието, като значително увеличи броя на лекарите в областта на първичната медицинска помощ в публичния сектор и така осигури на милиони бедни граждани по-добър достъп до здравеопазване. В рамките на водещата програма "Петрол срещу лекари" Венецуела субсидира износа на петрол за Куба в замяна на кубински медици и медицински програми за обучение. Програмата Barrio Adentro бе създадена, за да осигури безплатна основна медицинска помощ; Mission Miracle предоставяше безплатна грижа за зрението на венецуелските граждани и др.

Но тези забележителни проекти изцяло зависеха от приходите от петрол на Венецуела и натрупаните резерви. След като страната беше засегната от спада им, резултатът беше поредица от дефицити и изпадане в спиралата на социално-политическа криза.

Днес хиляди пациенти не могат да получат лечение, а хиляди други са в списъка на чакащите, за да преминат през жизненоважна хирургична операция, защото лекарите нямат необходимите ресурси. Наред с това заболявания като малария и дифтерия, елиминирани или сведени до минимум по-рано, вече са във възход, с катастрофални резултати.

Тези кризи имат тежки последици за всички венецуелци, особено за жените. Правата и изборът им са засегнати по различен начин, особено когато става дума за репродуктивни права, сексуално здраве и насилие, основано на пола.

И преди икономическия колапс Венецуела имаше едно от най-високите нива на тийнеджърска бременност в света. За да се справи с проблема, социалистическото правителство въведе права за контрацепция, но Федералната фармацевтична федерация на Венецуела изчисли, че от 2005 г. насам запасите от контрацептиви в страната са намалели с 90%. Това доведе до възход на болестите, предавани по полов път, особено на ХИВ, и все повече жени търсят незаконни аборти и дори стерилизация.

Според "Амнести интернешънъл" между 2015 г. и 2016 г. майчината смъртност във Венецуела се е увеличила с 65%, което почти напълно изтрива последните достижения и връщане към ситуацията, която преобладаваше преди 25 години. Сред основните причини са липсата на лекарства и основни медицински инструменти и оборудване, както и непрекъснато намаляващият брой медицински персонал, много от които емигрират или просто не могат да работят без оборудване или заплащане.

Жените се намират в отчайваща ситуация - страхуват се да умрат при раждане и бягат, за да раждат в съседна Бразилия и Колумбия. Според Върховния комисариат на ООН за бежанците общият брой на пристигащите в съседни държави се е увеличил на 5000 души на ден от началото на 2018 г. Повече от 56 000 венецуелци са преминали границите само през януари тази година - и 40% от тях са жени.