Както ЧЕЗ, така и "Инерком", са решени да финализират сделката с придобиването на активите на енергодружеството в България и са готови да сезират Европейската комисия и да заведат ново арбитражно дело заради отказа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да даде зелена светлина.

Това е заявила говорителката на чешката компания Алице Хоракова в отговор на 3e-News във връзка с последното развитие по казуса с блокираната продажба на активите на ЧЕЗ в България, съобщиха от ЧЕЗ, предава "Фокус".

Както е известно КЗК блокира сделката, а от "Инерком" обжалваха решението й пред Върховния административен съд (ВАС). Междувременно собственичката на българското дружество Гинка Върбакова прехвърли собствеността на шестте си фотоволтаични парка, за да няма основания КЗК да твърди, че с придобиването на ЧЕЗ-България ще настъпи господстващо положение. Веднага след това Върбакова внесе в Комисията ново искане да бъде оценен ефектът от евентуалната сделка върху пазара.

Днес Хоракова обясни, че има валиден договор за покупка, който е сключен с "Инерком", която "активно преговоря с банки и предприема стъпки, за да изпълни навреме условията в договора". По думите на говорителката на чешката компания многократно са получени уверения, че "Инерком" иска да запази настоящия мениджърски състав на компаниите, за да гарантира приемственост в предоставянето на услуги.

Хоракова добави, че се разглежда възможността за подаване на жалба пред Европейската комисия срещу решението на КЗК.

"В момента анализираме дали тези действия на българската държава в отговор на намерението ни да продадем българските си активи, не нарушават принципите за защита на инвестициите, обект на арбитражно дело", каза още говорителят на ЧЕЗ в Прага.

През 2016 година ЧЕЗ заведе дело срещу България (както и ЕВН и Енерго Про) заради редица действия на държавата, които според компанията вредят на бизнеса й у нас. 

"Считаме, че е много смущаващ фактът, че след подписване на договора за продажба на акции с "Инерком", набързо бе приета промяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже влияние върху изпълнението на вече сключена сделка. Отбелязваме, че тази поправка не е преминала през надлежната процедура на вътрешни обсъждания и все още няма насоки за прилагането и от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране. Настоящият подход на държавните институции и политизирането на цялата сделка може да доведат до сериозна заплаха за реализиране на сделката от страна на българската държава", каза още Хоракова.

"Притеснява ни фактът, че Комисията за защита на конкуренцията не даде достатъчни пояснения защо купуването на нашите български активи би застрашило конкуренцията в България и оценяваме дадените аргументи като неадекватни и несъстоятелни. Считаме, че решението нарушава нашите законови интереси и по тези причини подадохме жалба срещу решението на КЗК до ВАС. Запознати сме с предприетите стъпки на партньора ни във връзка с подадено ново заявление пред КЗК и оценяваме твърдото намерение на "Инерком" по този въпрос, което бе изразено чрез вътрешното преструктуриране на "Инерком Груп", за да реагира на съображенията на КЗК", каза в заключение говорителката на чешкото енергийно дружество.