Президентът на САЩ Доналд Тръмп нападна днес открито Германия от най-високата международна трибуна заради вноса на газ от Русия и поиска Берлин "да смени курса". В същия безапелационен тон той нахока държавите от ОПЕК заради високите според него цени на петрола и им поръча да ги свалят. 

"ОПЕК и страните от ОПЕК скубят останалата част от света. Ако аз не харесвам това, никой не трябва да го харесва", каза Тръмп в реч пред заседание на Общото събрание на ООН. "Няма да се примиряваме повече с тези ужасни цени". 

Тръмп на два пъти даде за пример Полша, че търси енергийна независимост и самостоятелен външнополитически курс. Полското консервативно правителство е в немилост пред Брюксел и заплашено от правни санкции в ЕС заради спорни съдебни реформи. Варшава води източно и централноевропейската съпротива срещу проект за удвояване на газопровода "Северен поток", който свързва пряко Русия с Германия по дъното на Балтийско море и заобикаля Украйна и Полша. 

"Германия ще стане напълно зависима от руската енергия, ако не смени веднага курса", каза Тръмп, повишавайки тон.

Президентът се похвали с резултати от управлението си, които по думите му никоя досега администрация в историята на страната му не е постигала. Той се позова на подема на икономиката, стъпките към ядрено разоръжаване на Северна Корея и развитията в Близкия изток за по-малко от две години след идването му на власт. Самооценката му предизвика смях в залата, на който той отговори: "Не очаквах тази реакция, но ОК".

Тръмп заклейми глобализма и приветства страните, управлявани от лидери националпопулисти, включително авторитарни лидери.

"Ние отхвърляме идеите на глобализма и подкрепяме доктрината на патриотизма", каза Тръмп.

"САЩ винаги ще избират независимостта и сътрудничеството пред глобалното управление, контрол и доминация", добави той. "САЩ няма да ви казват как да живеете, работите или как да почитате вярата си. Само ви молим да уважавате суверенитета ни в замяна". 

 

Тръмп защити решението си да извади САЩ от международната ядрена сделка с Иран. Той нарече ислямската република "корумпирана диктатура", която ограбва иранския народ,  за да плаща за агресия навън, визирайки подкрепата за режима на сирийския президент Башар Асад в гражданската война в страната му и за шиитската групировuа "Хизбула" в Ливан, която също воюва на страната на Асад. Тръмп каза, че САЩ ще реагират, ако сrрийският режим използва химически оръжия.

Той благодари на севернокорейския лидер Ким Чен Ун за смелостта му и предприетите стъпки, но каза, че Пхенян трябва да направи още много и санкциите срещу него ще останат, докато севернокорейският режим напълно се разоръжи ядрено.

Президентът поиска реформа на Световната търговска организация и настоя, че спорните защитни мита, които наложи на китайския внос ще останат.

"Америка никога няма да се извини за това, че защитава гражданите си", каза Тръмп.

Той обеща САЩ "да не дадат никаква подкрепа или признание на Международния наказателен съд.

"Никога няма да предадем суверенитета на Америка на неизбрана и неотговорна международна бюрокрация", заяви той.

Тръмп каза, че ще продължи да следва твърдата си антиимиграционна политика и че САЩ ще предоставят помощ само на страните, които смятат за приятелски.

"Ще преценим кое работи и кое не работи и дали страните, които получават нашите долари и нашата защита, взимат присърце нашите интереси", каза  президентът. "В бъдеще ще предоставяме външна помощ само на тези, които ни уважават и са ни истински приятели".

САЩ няма да внасят повече от 25 на сто от бюджета на ООН за мироопазващи операции, каза той.

Иран - акцент в речта

"Иранските лидери сеят хаос, смърт и разрушения", каза Тръмп. "Те не зачитат съседите си, границите или суверенните права на нациите".

В изказването си той се опита да прокара разделителна линия и управляващите в Техеран и сравни поведението на последните с помирителните стъпки на севернокорейския режим. Преди словото си Тръмп отказа да се срещне с иранския президент Хасан Рухани, който също участва в сесията на Общото събрание на ООН.

"Няма да се срещна с тях (иранските лидери - б.р.), докато не променят подхода си. Това ще се случи. Мисля, че нямат избор. Очакваме да имаме страхотни отношение с Иран, но това няма да стане сега", каза Тръмп.

На свой ред, иранският президент Хасан Рухани обвини Съединените щати, че искат да свалят от власт режима в Техеран.

Той заклейми в изказването си "абсурдната" позиция на Тръмп, който призова по-рано от същата трибуна за "изолиране" на "корумпирания" ирански режим.

Рухани нарече "икономически тероризъм" американските санкции срещу Иран и осъди "безразсъдството и незачитането на международните ценности и институции от някои държави".

За Северна Корея

Тръмп похвали "смелата" си инициатива за мир със Северна Корея. Той обаче предупреди, че международните санкции срещу Пхенян ще останат "в сила до освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие". 

Преди една година, от същата трибуна, президентът на САЩ нападна остро Ким и заплаши Северна Корея с "пълно унищожение".

Днес Тръмп вече не нарича Ким "Човека ракета", посланието му е различно и носи благодарност.

Тръмп каза, че оценява стъпките, предприети от Ким и че "реактивните снаряди и ракетите вече не летят" от Северна Корея и не заплашват съседите й.

За световната търговия

САЩ повече няма да толерират несправедливи търговски споразумения, които разрешават на страни да продават продуктите си на дъмпингови цени в Америка, да субсидират стоките си, да вземат на прицел сектори на американската икономика и да манипулират валутата си, за да спечелят нечестни предимства, заяви Тръмп.

"САЩ няма повече да позволяват да се възползват от тях", каза той, подчертавайки, че това е останало в миналото и САЩ "вече няма да толерират такава злоупотреба". 

Тръмп заяви, че изпитва голямо уважение към китайските лидери, но американският дисбаланс в търговията с Пекин "не може да бъде толериран". 

Вашингтон вчера въведе в сила мита върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, на което Пекин отговори с мита върху американски стоки за 60 млрд. долара.

За енергетиката

"Да се разчита на само един чуждестранен доставчик на енергоносители, означава страната да стане уязвима (...) затова приветстваме страни като Полша, заради излизането им от редиците на участниците в строителството на Балтийския газопровод ("Северен поток"- 2), за да не зависят повече от Русия", заяви Тръмп. 

САЩ са станали най-големият износител на енергоносители в света, заяви американският президент, допълвайки че Америка е готова да доставя петрол, природен газ и въглища. 

По думите му "страните от ОПЕК, както обикновено, обират целия останал свят". 

"Защитаваме много от тези страни безплатно, а в замяна от тях получаваме високи цени на петрола, това не е хубаво", подчерта Тръмп. "Искаме те да спрат да повишават цените и да започнат да ги понижават".

(Екип на Клуб Z и агенции)