Министър-председателят Бойко Борисов предрече днес трудности за европейските държави, които купуват руски природен газ, след като американският президент Доналд Тръмп остро порица Германия за нарастващата й според него енергийна зависимост от Русия. 

"Това, което виждам и чета между редовете, (е, че) тези, които ще купуват руски газ в Европа, ще имат проблем", каза Борисов пред български журналисти в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. "И тук вече идва въпросът, най-важният, за цената."

Най-изгодният вариант за страната ни според Борисов е да издейства изграждането на европейски складово-разпределителен център (хъб) на територията си, в който да получава газ от различни доставчици, включително руски и втечнен американски газ през терминал в Гърция, и да разчита на конкуренцията да определи най-изгодните цени.

 

 

"Когато се пускат концесии за добиване на природен газ - масови бунтове; левицата особено страшно е активна тогава", каза Борисов. "А когато цената на руския газ се вдига, както в момента... изведнъж казват: ама ще стане по-скъпо парното, ама ще стане по-скъп хлябът."

"Когато ние искахме и имаше желаещи да добиват газ в България... вие протестирахте; така че сега не виждам друг изход", добави премиерът.

Той уточни, че няма предвид протестите срещу евентуални проучвания за шистов газ, а срещу сондажи за конвенционален газ край Генерал Тошево и Добрич. 

В речта си днес Тръмп нападна поименно и безпрецедентно остро Германия от най-високата международна трибуна заради вноса на газ от Русия и поиска Берлин "да смени курса".

"Германия ще стане напълно зависима от руската енергия, ако не смени веднага курса", каза Тръмп, повишавайки тон.

"Аз не съм чувал американски президент толкова остро да говори за Германия или да хвали Полша", коментира Борисов. "В същото време, видяхте, не бяха споменати имената на никои други европейски държави."

По думите на българския премиер "президентът Тръмп за себе си и за Съединените щати е прав".

"Това, което е за нас, хайде, да не кажа изненада, но... досега сме свикнали, че като първа сила в света, като "световен полицай" Съединените щати винаги са давали повече", добави Борисов.

Той даде пример за американския дял от разходите на НАТО за колективната отбрана, който според него е 80 на сто. Официалните данни на НАТО говорят за 70 на сто, а при последната среща на върха на Алианса Тръмп каза, че те са от 70 до 90 на сто в зависимост от методиката на изчисляване.

По променена методика за изчисляване на българските отбранителни разходи страната ни вече се доближава до нивото от 2 на сто от БВП, но това не значи, че тя се отказва от превъоръжаване, посочи министър-председателят. Той увери медиите, че предстои закупуване на нови изтребители за военновъздушните сили и нови бойни машини за сухопътните сили, за което бюджетът на държавата разполага със средства. Тези въпроси той е обсъдил на половинчасова среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Тръмп оказва постоянен натиск върху съюзниците в НАТО да ускорят вдигането на отбранителните разходи до 2 на сто от БВП далече преди крайния срок за това през 2024 година, който страните членки на Алианса си поставиха преди четири години на среща на върха в Уелс. Германия продължава да се съпротивлява.