Голямата конкуренция за доставка на изтребители за българските военновъздушни сили (ВВС) ще е между шведските "Грипен" и американските Ф-16. Тази прогноза направи пред БНР днес бившият министър на отбраната и военен експерт Велизар Шаламанов.

Днес се очаква Министерството на отбраната да обяви кои държави са предложили оферти за модернизация на ВВС, след като разпрати предложения до 7 държави. За ескадрила от до 16 бойни самолета България ще плати 1.8 милиарда лева на разсрочено плащане за 10 години.

Очакват се оферти от САЩ, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция, Швеция. След отварянето на офертите междуведомствена комисия, назначена от министър-председателя, ще направи оценка на предложенията и ще подреди кандидатите. Запитванията са отправени и за нови, и за употребявани самолети.

До третата поред процедура се стигна, след като третият кабинет на Бойко Борисов отмени взето през последните дни на служебния кабинет решение за класиране на първо място на шведската оферта и декласиране на американската.

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов посочи, че крайното решение ще бъде взето от премиера Бойко Борисов.

"Успешен опит означава да имаме договор преди срещата на върха по случай 70-годишнината на НАТО. Предполагам всички си дават сметка, че важността на това решение означава, че то ще бъде взето от премиера. Всички комисии и процедури досега са само за да подготвят опции. Това е решение, което обвързва България за следващите 40-50 години с една или друга страна по отношение на българската авиация", заяви Шаламанов пред Българското национално радио.

 Според Шаламанов след посещението на Борисов в САЩ е станало ясно, че в крайна сметка изборът ще бъде между нови Ф-16 и "Грипен": "Вече имаме доста добро предложение от Съединените щати за нов самолет Ф-16, а предложението от Швеция вярвам, че днес ще бъде потвърдено, и то с добра оферта".

"Министър Каракачанов каза, че ако до края на годината няма договор по един от трите големи проекти, той става, сдава и се уволнява, така че премиерът има и още едно предизвикателство - да мисли за заместник на господин Каракачанов, който всъщност трябва да подготви вариантите за решение на премиера в началото на следващата година. Невъзможно е да има договор до края на годината. По този въпрос няма две мнения сред експертната общност."

След закупуването на нов изтребител предстои в кратко време и неговата интеграция в нашите въоръжени сили. Не бива да се бави и подготовката на 16 до 24 пилоти, която трябва да започне веднага след като бъде избрана офертата. Според Шаламанов е от изключителна важност и решението дали това ще бъдат млади кадри или стари асове на МиГ.