От гледна точка на КПКОНПИ няма недосегаеми хора. Това твърди в интервю за БТА председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев.

Георгиев обявява още, че комисията работи по акция срещу магистрат заедно с прокуратурата.

"И може би още през тази седмица - ако прокуратурата прецени, че са събрани достатъчно доказателства, ще бъде повдигнато първото обвинение срещу магистрат, плод на съвместната работа на КПКОНПИ и прокуратурата, казва той (явно визирайки отнемане на имущество, защото обвинения срещу магистрати - бол, б.р.).

Миналата седмица комисията се активизира, като наложи запор върху имуществото на бившия министър Трайчо Трайков.

За да докаже, че според твърденията му за комисията няма недосегаеми, Георгиев дава пример, че е имало проверка и за конфликт на интереси срещу премиера.

"Но сами разбирате, че това, което КПКОНПИ прави, после подлежи на оценка от други органи - ние събираме данни за престъпна дейност, после се произнася прокуратурата; събираме данни за незаконно придобито имущество или за конфликт на интереси, после се произнася съдът", казва още той.

Житейски нещата изглеждали по един начин, а "когато се запознаеш с данните, документите и доказателствата - по друг".

"Например - продължава с разсъжденията си Пламен Георгиев, - конфликтът на интереси е доста различен от житейското виждане на нещата. Много хора си мислят, че когато роднини работят в една държавна институция - значи има конфликт на интереси. Според закона роднинската връзка сама по себе си не е конфликт на интереси".

"Срещу КПКОНПИ се чуват упреци: "Защо за този не сте установили нищо? Защо не го проверявате? Защо не сте доказали, че е корумпиран?" Отговорът е: защото сме извършили всички проверки, предвидени в закона и когато не виждаме данни за конфликт на интереси или за корупционно престъпление, какво да направим? Когато се подава сигнал, трябва да има годни и конкретни доказателства, договори, факти. Много от постъпилите при нас сигнали визират хора, които не са длъжностни лица", казва още шефът на комисията, според която делата на бизнесмена Делян Пеевски не са обект на дейността ѝ.

След което той отново настоява, че комисията трябва да получи право да задържа лица.

"Това не значи да създаваме оперативна група за задържане, а само да разполагаме с правомощия, които да улесняват работата ни. Защото ето какво става сега - водим проверка за корупция, за даване на подкуп. Трябва да уведомим органа, който има право да задържа - МВР, те да подсигурят оперативна група и да направим план за съгласувани действия. Правомощие за задържане има дори охраната на съдебната власт, а органът, който разкрива корупционни престъпления трябва да звъни на тел. 112!

Ако имахме право да задържаме, много по-бързо щеше да се случва всичко и много по-малко хора щяха да бъдат ангажирани в една акция, което значи и по-малка вероятност за теч на информация. А течът на информация при акциите срещу корупционните престъпления е огромен проблем.

В случая със задържането на кмета на община "Младост" например нашето присъствие беше чисто логистично. На нас ни беше разпоредено от прокуратурата да запазим местопроизшествието. Оттам нататък действието по задържането беше възложено на други органи", казва Георгиев. 

Друг проблем, който срещала комисията в работата си, бил свързан с Търговския закон.

"Когато запорираме дружествени дялове и някое дружество реши да си увеличи капитала, нямаме правомощия да се противопоставим на това увеличение. Така лесно би могъл да бъде заобиколен нашият запор. Ако запорираме дружество с капитал за 5 хил. лв., а утре дружеството увеличи капитала си на 50 хил. лв., съотношението на запора става минимално и е неефективно. Има случаи, в които КПКОНПИ се е противопоставяла на увеличението, но съдиите не приемат това еднозначно. Някои признават правото ни да се противопоставяме на увеличението на капитала, но други казват, че не е изрично посочено в Търговския закон, че сме страна, която може да обжалва това действие", изброява той.

Друго, което липсвало на комисията, били т. нар. доброволни сътрудници.

От началото на тази година по линия на отнемане на незаконно придобито имущество КПКОНПИ има внесени 145 иска за налагане на обезпечителни мерки и 89 иска за отнемане на незаконно придобито имущество. 25 решения на Комисията са изготвени по линия на установяване на конфликт на интереси. По линия на противодействие на корупцията от получените над 470 сигнала досега 358 са приключени - някои от тях са препратени към прокуратурата с данни за престъпление, става ясно още от интервюто.