Държавната компания "Булгаргаз" може да избира два варианта на ценообразуване на доставяното от "Газпром" синьо гориво - сегашната формула, която стъпва на цените на петрола и неговите деривати, и механизъм, при който се вкарват борсовите цени на газа в Европа. Двата варианта могат да се комбинират в една доставка.

Това стана ясно от интервю на изпълнителния директор на "Булгаргаз" по БНР днес.

"Булгаргаз" вече ще може да избира дали цените на природния газ, по които ще доставя "Газпром Експорт" до България, ще се образуват по сегашната формула, или ще са съобразени с цените на европейските газови борси, каза Павлов.

Двата варианта на ценообразуване ще могат да се комбинират в рамките на една доставка. Така цената на част от количествата ще е образувана по формулата и съобразена с цената на петрола и неговите деривати, а другите количества ще се плащат спрямо цените на газа в хъбовете (спот пазари в Европа, които ще бъдат избрани и договорени от "Булгаргаз" и "Газпром", б.р.).

Сегашната формула на изчисление стъпва на осреднения индекс на петролните продукти, както и на курса на щатския долар за период от 9 месеца назад.

Опцията за ценообразуване по спот пазарите и възможността за комбинация на двата варианта в една доставка са предвидени в един от анексите, подписани към съществуващия договор за доставка на газ и разписани през миналата седмица между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт". Промяната е в резултат от споразумението по антимонополното дело на Европейската комисия, по което "Газпром" се съгласи да предоговори условията по договорите за доставка на гориво за няколко източноевропейски страни, в т.ч. и България.

Цената на природния газ може да бъде преразглеждана на всеки две години, посочи още Павлов.

"Дали ще бъде по сега действащата формула, или ще бъде по формула, която ще ценообразува по цени на хъбове, вече това е въпрос на анализ. Не е тайна, че през последните години цената за България в никакъв случай не е по-висока в сравнение с тези в Западна Европа и като потвърждение на това идва и фактът, че до настоящия момент няма постъпила оферта в "Булгаргаз" за доставка на природен газ на цена, по-ниска от действащата", заяви той.

Колко е добре

За да договаряме по-ниски цени с "Газпром", първо трябва да докажем, че цените в България са по-високи, заяви през миналата седмица в предаването "Лице в лице" по bTV бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Той призна, че е имало период, в който цените са били по-високи от т.нар. спот цени, принос за което е имала и високата цена на петрола. Овчаров съобщи, че за 2017 г. осреднената цена на руския газ за Германия на границата  е $208 за 1000 куб. м, а за България на границата е била $190, за първото тримесечие на 2018 г. е 254 долара за 1000 куб. м срещу $210 - за България, за второто е $242 срещу 226 долара за 1000 куб. м. Какво точно искаме, кой точно и защо да ни намали цената, запита тогава енергетикът.

Според него вкарването на т.нар. спот цени или борсови цени може да изиграе лоша шега, тъй като в момента те са над $350 за 1000 куб. м. Кой ще поеме отговорността, ако газът поскъпне значително, запита Овчаров. Запитан има ли варианти, при които България би могла да постигне по-ниска цена, той заяви, че извън сметките "ще преминем в сферата на голямата политика" и припомни, че България иска да строи хъб "Балкан", който трябва да се пълни с газ. 

"Извън бакалските сметки вече влизаме в сферата на голямата политика. Ако приемем, че сме ощетени и искамe намаляване на цените, Русия, от друга страна, ще каже: "Чакайте бе, ние изхарчихме 1 милиард за "Южен поток", а вие просто ни отсвирихте. Тези загуби кой ще ги плати? Ние искаме да правим хъб, откъде ще дойде газът? Можем ли да направим хъб, без да се договорим с руснаците, че част от "Турски поток" ще мине през България, или ще дойде директна тръба, което вече е почти илюзорно. Тоест влизаме в голям сложен комплекс от въпроси, които не могат бъдат решавани на парче", каза Овчаров.

Две нови точки 

Договорени са и две нови точки, през които газът може да стига до България, каза още Николай Павлов.

Вторият подписан анекс се отнася до възможността за промяна на входната точка за доставки (в момента Негру вода), което в някакъв момент ще стане логично в зависимост от развитието на проекта за втората тръба на "Турски поток" от Турция и нейния маршрут.

"Булгаргаз" може също да поиска всички или част от договорените обеми газ (не по-малко от 50 млн. куб. м на година и за период не по-малко от 12 месеца) да бъдат доставяни в точка на доставка Берегово, Украйна, или Велке Капушани, Словакия. 

Шефът на "Булгаргаз" съобщи още, че потребителите в Плевен, Бургас и Враца може да останат без парно в началото на отоплителния сезон. Трите дружества дължат общо 15 милиона лева на "Булгаргаз" и не са си плащали горивото от юли.

"Ако не се издължат, може да се наложи подаването на газ към тях да бъде спряно или договорите им да бъдат прекратени", каза Николай Павлов.

От Нова година, ако има увеличение на цените на газа, то ще бъде минимално и ще е под 5%.