"Газпром" очаква да изнесе рекордно количество природен газ тази година, което да достигне 204 милиарда куб. м, надхвърляйки миналогодишния рекорд от 194 млрд. куб. м. 

"Износът на газ от Русия нараства с годишен темп от 6-7%, тази година ще поставим нови рекорди за европейските доставки", каза днес министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

Този пик идва въпреки многократните призиви на САЩ към Европа да диверсифицира вноса на газ, ограничавайки монопола на "Газпром", тъй като, според Вашингтон Кремъл използва енергоресурсите като средство за сплашване, посочва Ройтерс.

Но количеството е с 0.5% по-малко от обемите, които са договорирали с купувачите от Европа. 

"Газпром" контролира 35% от пазара на газ в Европа, който е по-голям от всеки друг доставчик, и има за цел да увеличи своя дял до 40% поради намаляването на европейското производство и по-ниските разходи за добив на газ в Русия.

"Години наред сме чували за намаляването на руските доставки", каза руският енергиен министър на конференцията. "Но въпреки това Европа продължава да увеличава вноса на руски газ." Новак заяви, че Русия може да удвои износа на газ до 2030 г., за да посрещне растящото световно търсене.

Това ще изисква от "Газпром" да изгради нови тръбопроводи за Китай и Европа ("Северен поток 2" и "Турски поток", б.р.), като добави около 163 млрд. куб. м за износа си, а износът на втечнен природен газ (LNG) може да достигне 80-115 млн. тона.

Това ще постави Русия на равна нога с Катар, най-големия производител на втечнен природен газ в света, който планира да разшири капацитета си до 110 милиона тона до 2024 г. от сегашните 77 милиона тона.

Русия е доста скромен производител на LNG. Производството му идва от предприятие на "Газпром" на остров Сахалин край тихоокеанското крайбрежие на Русия, и проект на частната компания Novatek в Ямал, Арктика.

"Въпреки факта, че Съединените щати не желаят да видят руския газ, някои доставки на LNG от Ямал са достигнали тази година в Съединените щати", каза Новак.

Главният изпълнителен директор на Novatek Леонид Михелсон каза, че компанията му има възможност да увеличи продукцията, удвоявайки я до 80 милиона тона LNG.

"Виждаме раждането на нова индустрия в Русия", заяви Михелсон, добавяйки, че Novatek разработва технология за втечняване на газ.

Досега Русия разчиташе на компании като френската група Total, за да построи нови заводи и да осигури технологии.

Американските и европейските санкции срещу Москва заради действията й в Украйна са направили износ на технологии за Русия и финансирането на проекти като този на Novatek предизвикателство, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати се стремят да се превърнат в голям износител на втечнен природен газ чрез процъфтяващата индустрия за шистов газ, но Михелсон и заместник-директорът на "Газпром" Александър Медведев заявиха, че руският газ все още ще бъде по-евтин в Европа.

"Както се казва в руската поговорка - те се опитват да ни сплашат, но ние не се страхуваме", заяви Медведев на конференцията.

Той добави, че Европа може да се нуждае от нови 100 млрд. куб. м газ от експорт до 2030 г., тъй като собственото й производство пада.

Къде видя Путин проблема за скъпия газ

Данъчната политика на някои страни от Европа прави руския газ два пъти по-скъп, заяви и президентът на Русия Владимир Путин. Според Путин американският втечнен природен газ на европейския пазар е с 30% по-скъп от руския газ, доставян на конкурентни цени по газопроводи.

Путин заяви на форума, че президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да обвинява себе си за високите цени на петрола. На срещата с него в Хелзинки той му е казал: "Ако искаш да намериш виновника за покачването на цените на петрола, Доналд, трябва да погледнеш в огледалото".

Руският президент изрази мнението, че сегашното увеличение на цените на петрола е свързано с външни, често политически фактори, обвинявайки САЩ, че създават условия за покачване на котировките, включително с очакваното решение за санкциите срещу Иран.

Путин определи като правилна, макар и закъсняла инициативата на Европейския съюз да заобиколи американските санкции срещу Иран.