„Певец, лишен от собствен облик“ и „вокалист, който звучи аматьорски и пее фалшиво“ е квалифициран Дейвид Боуи на първото си прослушване заедно с групата си The Lower Third през ноември 1965 г., пише „Таймс“. Тогава той е 18-годишен, познат е като Дейви Джоунс и се явява пред комисия за подбор на таланти на Би Би Си, която набира нови изпълнители за Би Би Си радио. Не успява да впечатли журито, но впоследствие се превръща в една от най-големите звезди в историята на поп музиката. И става прочут само след 4 години.

Документът с гласуването на журито от 1965-а ще бъде показан в документалния филм „Дейвид Боуи: Първите пет години“ на Би Би Си през 2019 г., за да отбележи 50-годишнината от излизането на Space Oddity.

„Певецът не е особено вълнуващ“, отбелязва член на комисията.

„Не мога да открия нищо лошо в музикален аспект, но няма нищо интересно в това, което правят“, казва негов колега.

По онова време групата се състои от Боуи, китариста Денис Тейлър, басиста Греъм Ривънс, барабаниста Фил Ланкастър и Тони Хач на пианото и беквокал. Парчетата им Out of Sight, Baby That’s a Promise и кавър версия на Chim Chim Cher-ee от филма за Мери Попинс (1964) са сметнати за неподходящи за ефира на британското национално радио и са определени като „странен избор на материали“.

Един от членовете на журито дори казва, че не вижда бъдеще за формацията:

„Не мисля, че ще станат по-добри с повече репетиции – продуктът ще си остане винаги това, което чухме. Не се отличава по никакъв начин, но съм чувал и по-лоши групи в ефира.“

Това се случва само четири години преди Боуи да стане популярен със сингъла Space Oddity.

Във филма „Дейвид Боуи: Първите пет години“ ще бъде показано и видеото, в което Фил Ланкастър за пръв път чете пред членовете на групата отзива на журито за изпълнението им на прослушването пред Би Би Си.

 

 

"Площад Славейков"