"Брекзит" без споразумение може да доведе до катастрофални последствия за потребителите, пише лондонският ежедневник Evening Standard. Подготовката на населението за излизане от ЕС без споразумение, предполага намаляване на потребителските права и избор, както и повишаване на цените, твърди потребителска група. Повишенията на цените биха имали "пряко и сериозно" въздействие в области като пътуване и туризъм, храна и енергия, добавят хора от групата.

Изследване показва, че двама от всеки пет души все още не са разбрали потенциалните последици от сценарий без споразумение. Последните потребителски проучвания показват, че повечето хора са неподготвени за това, което предстои на практика и много хора не разбират какви ще бъдат многобройните въздействия върху много аспекти от ежедневието им.

Проучване установи, че три четвърти от хората смятат, че липсата на споразумение ще доведе до по-високи цени на хранителните и други продукти. Около 57% вярват, че ще има някои ограничения за полети, докато 44% смятат, че ще има недостиг на лекарства.

"От липса на полети и закъснения по границите и летищата, до недостиг на храна и покачващи се цени на енергията, въздействието може да бъде непосредствено и катастрофално за милиони хора, с щети в мащаб, който не е виждан след проблемите през 70-те години. Правителството трябва да постигне споразумение с Европейския съюз за предотвратяване на сценария за потребителско бедствие, което удря по джоба и прави потребителите уязвими заради ценни права, които им се отнемат", е изводът от проучването, пише "Фокус".