Италия се съпротивлява на настоявания в ЕС да бъдат налагани санкции на държави, извършващи кибератаки. Това изглежда в съзвучие с призивите на Рим да се намали напрежението в отношенията с Русия, но може да отчужди Италия от съюзниците й в ЕС, предаде Ройтерс.

Това става ясно в навечерието на предстоящата визита на италианския премиер Джузепе Конте в Москва и срещата му с президента Владимир Путин.

Дипломати заявиха, че санкционният план има за цел да укрепи отбраната на ЕС и възпиращия потенциал срещу кибератаки, в частност от Русия. През последните месеци тя е в центъра на обвинения в намеса в избори в различни западни държави, както и в пробиви в сигурността, извършени чрез електронни средства. Италия обаче се е противопоставила на нов режим на наказания. Това сочи поверителен документ на ЕС, видян от Ройтерс.

Според него планът се ползва с широка подкрепа сред държавите от ЕС с изключение на Италия. Засега не са открити за коментар италиански представители. Италия нееднократно призоваваше да бъдат облекчени санкциите срещу Русия, която след избухването на украинската криза през 2014 г. стана мишена на широк набор от наказателни мерки на ЕС в сферата на икономиката.

На тази позиция се противопостави голямо мнозинство сред държавите от ЕС, които редовно подновяваха санкционния режим срещу Москва заради анексирането от нея на областта Крим в Украйна и продължаващата подкрепа за проруските сепаратисти там, отбелязва Ройтерс. Предложенията за санкциониране на кибератаките били обсъдени на срещи през седмицата като подготовка за срещата на върха на ЕС следващата седмица в Брюксел.

"Реакцията на широкомащабни кибератаки на чужди играчи, особено когато са насочени срещу нашите избори, е от жизненоважно значение", каза пред Ройтерс европейският комисар по въпросите на сигурността Джулиан Кинг. Той добави, че санкциите трябва да се разглеждат като вариант, "там, където е подходящо".

Великобритания, Франция, Естония, Холандия, Румъния, Словакия, Латвия, Литва и Полша са призовали да бъдат наложени санкции, показва документът.

Рим отдавна заявява, че съществуващите санкции вредят на търговията на италианските компании с Москва, а откакто на власт дойде сегашното италианско правителство, призивите да бъде намалено напрежението в отношенията с Русия станаха по-силни, отбелязва Ройтерс.

Матео Салвини, лидерът на съуправляващата в Италия партия "Лигата" е почитател на Владимир Путин и отхвърля твърденията за руска намеса в избори на запад. Дипломати от ЕС заявиха, че планът има за цел и да предотврати кибератаки от Китай и Северна Корея.