Марчело Фоа е името на новия генерален директор на националната телевизия на Италия - РАИ. Той е изборът на Матео Салвини, лидера на антиимигрантската "Лига", когото Фоа запозна през март със Стивън Банън, бившия съветник на американския президент Доналд Тръмп. Фоа също има връзки с коалиционния партньор на Салвини - лявото популистко движение "Пет звезди".

Според Фоа, РАИ е най-влиятелната културна сила в страната. Поддържниците му твърдят, че той е независим глас, необременен от институционалната привързаност и елитарната пристрастност на РАИ против популистите. Критици отговарят, че неговите крайнодесни послания, евроскептицизма му, коментарите срещу ваксинирането и навиците да разпространява конспиративни теории в Туитър, е трябвало да го дисквалифицират от конкурса. Изборът на Фоа сигнализира началото на активния опит на италианските популисти да разпространят идеите си чрез най-гледаните медии.

Във вечерта на своето избиране, Фоа сподели пасажи от своя книга, в която разкрива начините, по които политици и манипулатори изкривяват истината и разпространяват дезинформация.

"Парадоксът за мене е, че някой ме обвини, че създавам фалшиви новини", сподели той в пространно интервю.

Вместо това, той заяви, че ще работи, за да обърне наопаки онова, което нарече "вето в РАИ срещу евроскептиците в политическите среди. Фоа добави, че ще даде трибуна на гласове, които да "отразяват" актуалната политическа действителност.

Италианската медия отдавна нарушава стандартите в журналистическата практика. Братът на Силвио Берлускони, медийният магнат и бивш премиер, беше собственик на " Джорнале", където Фоа прекара десетилетия като репортер и редактор. Години наред Берлускони налагаше подкрепа за политиките си във вестниците и каналите си и именно той одобри номинацията на Фоа, в замяна на политически отстъпки.

Политическa пропаганда, обиди срещу другите политически партии, конспиративни намеци, анонимни дописки и непоемане на отговорност при грешно отразяване на събития са съставни части от италианския печат.

Всичко това подхрани разделянето в обществото и недоверието в медиите, от които Салвини и Луиджи Ди Майо (вицепремиер и лидер на "Пет звезди") се възползваха, за да се домогнат до властта. Резултатът е немощна преса, неспособна да държи отговорни лидерите на Италия, които достигат до голяма аудитория чрез социалните мрежи.

Фоа обяснява този процес като "абсолютно естествен", понеже като се налага цензура над алтернативните гласове от националните разпространители, "се повишава успеха на Ди Майо и Салвини във Фейсбук". Той добави, че не е особено благоприятно за свободната преса или демокрацията, когато политиците класифицират историите, които не харесват за фалшиви новини. В същото време той сподели, че нападките срещу медиите са "част от играта" и че не бива да се обвиняват политиците.

Враждебността на "Пет звезди" срещу медиите може да се проследи до момента на създаването на движението от комедианта Бепе Грило и Джианроберто Касаледжо. Грило често изразяваше омразата си към репортерите в популярния си блог, наричайки ги "живите мъртви".

Касаледжо бе почитател на блога на Фоа и футурист, който представяше концепции за бъдещото демократизиране на политиката и медиите в интернет. Партията често употребява двусмислена реч и поддържа войнствена позиция спрямо противниците си. През юли говорителят на правителството, Роко Касалино, участник в италианския "Биг Брадър", заплаши по заобиколен начин, че ще спре държавното финансиране на критичния вестник "Ил Фольо".

"Когато "Ил Фольо" затвори какво ще правиш?", зададе въпрос на репортера на вестника Касалино. "Можеш ли да ми кажеш каква е ползата от "Ил Фольо"? Защо съществува?" 

Отзвука сред обществото наложи "Орденът на журналистите в Ломбардия", към който принадлежи Касалино, да започне разследване по въпроса дали е нарушил професионалните стандарти. В отговор, в блога на "Пет звезди" се обсъди дали да не бъде разпусната организацията.

Салвини също атакува враговете си по евфемистичен и харизматичен начин. Той доминира италианската политика, както и новинарските цикли в стил "Тръмп" - споделя коментари срещу противниците си,  често чрез "Туитър", които са скандални и оскърбителни. След това те са разпространявани от поддръжниците му и италианските медии. Салвини има повече от 3.2 милиона последователи във Фейсбук и 880 400 в "Туитър".

След като стана премиер, коментарите на Салвини в социалните мрежи, участията му в телевизионни предавания и постоянните му пътувания повдигнаха въпроса - кога всъщност работи? Но може би това е остаряла концепция в епоха, в която "медийното съобщение е професията". 

В 12 ч 38 мин на 24 септември правителството одобри нови тежки закони, предложени от Салвини, срещу имиграцията. В 12 ч 55 мин той сподели "усмихнат" емотикон. В 13 ч 09 мин Салвини прати линк към Фейсбук лайв, където говореше за новите закони. В 13 ч 45 мин туитна, че неговият хаштаг "#DecretoSalvini е вече трети в страната по споделяне, а в 14 ч 59 мин подчерта, че вече е станал първи.

Фоа също е активен в Туитър и има любопитни изяви в социалната мрежа. Няколко дни преди президентските избори в САЩ през 2016 година, той сподели италиански блог, в който се твърдеше, че кандидатът на Демократическата партия, Хилари Клинтън, е посетила "сатанинска вечеря". Фоа отбеляза тогава, че това му се струва възможно, тъй като си спомня, че е бил прочел "в много сериозен вестник", че друг гост на вечерята и ръководител на президентската кампания на Клинтън, Джон Подеста, притежава "педофилски" експонати в колекцията си (брат му, Тони Подеста, колекционира творби на съвременното изкуство).

"Не изследвах този въпрос много обстойно", сподели Фоа в интервю през тази седмица, като призна, че "може и да греши" и че понякога не издържа на изкушението да сподели сензационни новини, за да увеличи последователите си в социалните медии. "Случвало ми се е няколко пъти", добави той.

През 2017 г. той разпространи грешната информация, че САЩ се готви за пълна мобилизация на армията си в подготовка за война със Сирия, Северна Корея или Русия. Фоа отбеляза, че негов приятел от кръговете на американските тайни служби му е споделил, че Тръмп е мобилизирал резервите на армията, като същото твърдение му е било потвърдено и от експерт в Италия.  

"Имах два източника и написах пет-десет реда в блога си. И това е всичко".

Въпреки това, според Фоа журналистите трябва да са по-внимателни в обвиненията си, че Русия стои зад отравянето на Скрипал.

"Твърде очевидно е за мен", заяви Фоа по адрес на събраните доказателства. "Това е начин да се каже: Виждате ли сега? Путин е лошият човек, който извършва лошото дело".

Основната му грижа сега е възстановяването на доверието в РАИ, което спред него е унищено от антипопулистката нагласа в медията. Според него без това доверие, политическите партии, интернет-троловете и обикновените граждани ще продължават да използват социалните мрежи, за да дезинформират публиката и да разяждат демокрацията.

"Ние сме в много опасна територия".

Коментарът е на Джейсън Хоровиц, кореспондент на The New York Times в Рим, откъдето го препечатваме с малки съкращения.