БНТ се отказва от участие в "Евровизия" през следващата година. Това съобщиха от обществената телевизия.

"Със съжаление Ви информираме, че Българската национална телевизия няма да вземе участие на песенния конкурс #Евровизия 2019. България се оттегля като най-добрата страна на конкурса за последните три години, изпреварвайки държави с развита музикална индустрия като Швеция, Великобритания, Испания, Франция и много други. Благодарим на всички изпълнители за страхотната работа и най-вече на всички Вас, феновете на конкурса, които ги подкрепяхте през цялото време. Ще продължим да полагаме усилия да Ви информираме за всичко, което се случва на конкурса през нашите социални канали, както и да споделяме заедно най-хубавото от европейската музикална сцена", това пише на фейсбук страницата на БНТ Евровизия.

 

 

Според официалното съобщение от БНТ разходите за подготовката на българския участник в поредното издание на конкурса "Евровизия" значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи, а освен това държавите участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса.

"През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори - продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. Независимо от това, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи. Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите – участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро", съобщават от телевизията.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание.

"Евровизия" е най-гледаното телевизионно шоу в Европа със зрители в рамките на около 200 милиона души. България се включи в него през 2005 г. и през 2007 г. за пръв път българска песен ("Вода", представена от Елица Тодорова и Стоян Янкулов) попада сред водещите пет. През 2016 г. подкрепата за Поли Генова изкачи песента If Love Was a Crime до четвърто място, а през 2017 г. Beautiful Mess, изпълнена от Кристиян Костов, постигна рекордното второ място.

Сегашното решение България да не участва на "Евровизия" не е прецедент. След серия не особено успешно представяния страната ни за две години - през 2014 г. и 2015 г. - не се включва в най-големия песенен конкурс.

По традиция конкурсът "Евровизия" е широко обсъждан като събира много противоположни мнения - за стил, за качество на песните, политически мотиви за избора на победители и т. н.