Четири фирми с международен опит са подали оферти за изграждането на системата за новите лични документи с чип, стана ясно след изтичането на срока за кандидатстване в началото на октомври. Това са "Ингруп Джемалто", "Веридос", "Мюлбауер Ай Ди Сървисис" и "Дермалог Ани БГ Консорциум".

За втори път управляващите пробват да изберат изпълнител за внедряване на нови лични карти с чип. Предишната поръчка беше обявена през 2016 г. с прогнозна цена от 484.2 млн. лв. без ДДС, което е повече от два пъти над сегашната й стойност - 238 милиона лева без ДДС.

Тя обаче беше прекратена само две седмици след обявяването й от премиера Бойко Борисов с мотива, че новите лични документи ще се правят не с обществена поръчка, а от държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". По-късно обаче властта се отказа от това, а текстът отпадна и от закона за МВР.

В цената на сегашната поръчка е включено и строителство на специална сграда за близо 4 милиона лева в Академията на МВР в София. Там ще се издават самите лични карти и паспорти, а подаването на документи за издаването и самото получаване ще става, както и сега, децентрализирано.

След получаването на офертите, МВР ще класира трима кандидати, които ще получат техническата спецификация за изготвяне на офертите си. От тях ще бъде избрана една компания, с която ще бъде сключен 10-годишен договор за изпълнение.

До есента на 2020 г. системата трябва да заработи. Тогава се очаква и първата вълна на подмяна на изтичащи стари лични документи. 

Идейните проекти за новите международни паспорти, лични карти и шофьорски книжки бяха одобрени тази пролет. Два срока на валидност са предвидени за международния паспорт - за 5 години и за 10 години. Петгодишният ще е с 32 страници, а десетгодишният - с 48. Личните карти за лица от 18- до 58-годишна възраст са за срок от 10 години. Над тази възраст ще стават безсрочни. 

В новите документи ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, което ще позволи да се използват е-услугите на държавната и общинските администрации, както и електронен подпис. Такъв чип ще има и в удостоверенията за пребиваване на чужденци. Но вграждането на биометрични данни ще е по желание, отказът трябва да се заяви писмено.