"Хубаво посрещате и ние хубаво посрещаме. Но има смисъл, ако има какво да подпишем."

Това казал българският премиер на домакините си в Обединените арабски емирства, където той е на официално посещение, съобщи самият Бойко Борисов пред журналисти.

Престолонаследникът на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян знае много за България и лично за Бойко Борисов..И иска връзките между двете страни да се укрепват. Това съобщиха от правителствената пресслужба след срещата на шейха с българския премиер.

"С престолонаследника на Обединените арабски емирства (на Абу Даби - б.р.) се разбрахме да работим активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери", каза още Борисов. 

От думите му се разбра, че българското европредседателство и акцентът на Западните Балкани в него е намерило силен отзвук в този регион.

„Темата, която сложихме на вниманието на ЕС за присъединяването на Западните Балкани е намерила доста силен отзвук и в този регион. Сами видяхте вниманието и очакването, което имаше нашето посещение тук. На практика нашето желание за мир и проспериращи Балкани, нашата етническа толерантност, се ценят изключително високо в този регион“, се похвали още българският премиер.

С престолонаследника са се разбрали да работят активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери - на изкуствения интелект, образованието, цифровата икономика, дигиталните технологии, киберзащитата. "Името на България в тази сфера е изключително популярно и в момента се работи по тази тема точно как да изглежда", каза Борисов. 

Не пропуснато и селското стопанство.

"С някои от държавите досега са подписани споразумения, но мисля, че като цяло именно в контекста на тези Обединени Балкани могат да се направят доста неща в сферата на селското стопанство и животновъдството. И то в завършен цикъл“, продължи да изброява Борисов.

Както и сигурността.

„Следващото е сферата на сигурността. Знаете, че и Обединените арабски емирства участват в Афганистан, България също не си изтегли силите. Борбата с тероризма, борбата за истинската религия, която не проповядва радикален ислям, камо ли терористични актове. Този бич, който връхлетя и Европа, в частност България преди няколко години да направим една много добра координация между службите и правозащитните ни органи“, допълни премиерът.

 

Мохамед бин Зайед ал Нахаян изразил и желание да посети България, допълниха от МС.

Премиерът Борисов благодарил за гостоприемството, поздравил шейха от името на българския народ и подчертал, че за него е чест да чуе българския химн в Абу Даби. 

Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян проявил интерес към българското европредседателство на Съвета на ЕС тази година и неговия приоритет - подкрепата за евроинтеграцията на Западните Балкани. Борисов казал по време на срещата, че България и ОАЕ имат общи стратегически интереси в икономиката, земеделието, строителството, развитието на технологиите и военната промишленост. Борисов казал още, че Балканските страни са етнически разнообразни, но България е пример за етническа толерантност.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е попитал премиера Борисов за транспортните коридори, които България договаря със съседните държави.

Българският министър-председател му разказал за предстоящата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция на 2 ноември във Варна. Борисов посочил и благоприятния бизнес климат, който има в България.

Борисов информирал шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, че България желае да участва в Световното универсално изложение ЕХРО 2020 в Дубай.

"С престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян обсъдихме възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество. Вече са направени реални стъпки в тази посока – както с откриването на посолства на България и на ОАЕ съответно в Абу Даби и в София в началото на годината, така и с настоящото ми посещение, което е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения на страната ни с ОАЕ. По време на срещата акцентирах върху развитието на търговско-икономическите връзки и инвестициите, както и върху изграждането на ефективно партньорство между двете страни в областта на сигурността", написа Борисов в профила си във фейсбук.

По-късно в Абу Даби Борисов разговаря и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал Нахаян, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
 
"В интерес на България и на Обединените арабски емирства е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области, сред които сигурността и борбата с тероризма", е заявил Борисов по време на разговора 
 
Той изразил удовлетворение от наличието на взаимна политическа воля за активизиране на двустранното сътрудничество. Той изтъкнал значението на обмена на информация и опит в борбата срещу престъпността и контрабандата. Според българския министър-председател би било добре да се развие сътрудничеството между службите на двете страни. 
Определил като положително постигнатото взаимно признаване на свидетелства за управление на МПС. Влизането в сила през юли на Меморандума, който урежда този въпрос, е бил дългоочаквано събитие за съгражданите ни в ОАЕ, казал Борисов. С него отпадна необходимостта те повторно да посещават шофьорски курсове и да полагат изпити във федералната монархия, уточнил премиерът.