Ръководството на ФИФА ще обсъди в петък плановете за два нови световни турнира на среща в Кигали, Руанда. Според водещи агенции ще се дискутират предложенията за ново Мини Световно първенство и разширен вариант на Световното клубно първенство.

Президентът на централата Джани Инфантино написа писмо до членовете на съвета на ФИФА през май, като според него плановете му са солидно подкрепени финансово от спонсори, които са склонни да похарчат 25 млрд. долара за 12 години, започвайки от 2021-ва.

В писмото не бяха упоменати имената на инвеститорите, но според медии японският конгломерат SoftBank Group е начело в списъка.

Плановете на Инфантино вече бяха посрещнати с негодувание от клубове и лиги в Европа, а президентът на УЕФА Александър Чеферин определи предложенията като "безпощадни и меркантилни", обвинявайки ФИФА в "продаването на душата" на най-великата игра. Ако плановете на Инфантино бъдат осъществени, това ще доведе до сериозни промени в международния футболен календар и още по-голяма натовареност на футболисти и клубове.

Мини Световното първенство ще включва осем национални отбора и ще се провежда на всеки две години в добавка към традиционния Мондиал, който е на всеки четири. Турнирът ще бъде наречен "Финалните 8" и ще се играе през октомври или ноември, стартирайки от 2021 г. Това ще означава край на Купата на Конфедерациите, която предхождаше световните първенства.

Световното клубно първенство, което в момента е от седем отбора и се провежда всяка година, ще бъде увеличено на 24 и ще е веднъж на всеки четири години, според предложението на Инфантино.