Папа Франциск призова за толерантност към бежанците и предупреди да се внимава с рисковете от популизма, споменавайки Адолф Хитлер, предаде ДПА.

На младите хора трябва да се преподава историята на световните войни през 20-и век, "за да не допуснат същата грешка и да знаят как се разпространява популизмът", каза папата.

"През 1932-1933 г. Хитлер е обещавал развитие на Германия. Младите хора трябва да знаят как започват тези проблеми. Не можем да живеем, разпространявайки омраза", предупреди Франциск по случай излизането на нова книга за мъдростта на старите хора.

На това събитие във Ватикана папата бе разпитан от хора от всички възрасти, като анализира популизма и уроците на световните войни. Това стана, след като възрастна жена, която преподава италиански на мигранти, му сподели колко е шокирана от все по-острите реакции към бежанците.

Папата заяви, че Библията ни учи да бъдем гостоприемни към мигрантите, но отбеляза също, че правителствата имат правото да поставят таван на приема им.

"Едно правителство трябва да е с отворено, гостоприемно сърце, да има добри възможности за интегриране на мигрантите, както и предпазливостта да може да каже "Мога да приема толкова хора, повече от това не мога", заяви папата.

Затова е важно цяла Европа да постигне споразумение по този проблем, за да не се налагало страни като Италия, Испания или Гърция да поемат несъразмерно много бежанци, посочи Франциск.