Осъденият на 20 години затвор в Русия украински режисьор Олег Сенцов е носител на наградата "Сахаров" за 2018 г.

Отличието за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европарламента.

Сенцов бе предпочетен пред неправителствените организации, спасяващи африкански бежанци в Средиземно море, и пред мароканския активист Насър Зефзафи.

Новината за награждаването на Сенцов бе обявена от председателя на ЕП Антонио Таяни по време на сесията в Страсбург. Тя бе посрещната с бурни ръкопляскания от евродепутатите в парламентарната зала.

„Наградата „Сахаров“ се връчва на Олег Сенцов заради неговата смелост и решителност. Той е правил документални  филми за освобождаването на политзатворниците в Украйна и Русия. Ние подкрепяме неговата кауза. Обръщаме се към властите в Русия незабавно да го освободят“, каза Таяни.

Той допълни, че режисьорът е в много тежко здравословно състояние, тъй като отдавна е обявил главна стачка. Таяни изтъкна, че лауреатът защитава човешките права навсякъде по света.

Всички финалисти ще бъдат поканени на церемонията по връчването на наградата „Сахаров“. Тя ще се състои на 12 декември в Страсбург.

Лауреатът

Снимка АП/БТА

42-годишният днес Олег Генадиевич Сенцов бе задържан в Крим през 2014 г. след анексията му от Русия, която не е призната от Запада. Причина бе не извършване на престъпление, а подозрение в терористична дейност.

През август 2015 г. Сенцов бе осъден на 20 години затвор с изтърпяване на присъдата в трудова колония със строг режим. Русия отказа да го предаде на Украйна, като се мотивира, че след присъединяването на Крим той вече е неин гражданин. Върховният съд потвърди присъдата. Сенцов изтърпява наказанието в колонията „Бялата мечка“ в далекоизточната руска автономна република Якутия.

На 14 май т.г. Сенцов обяви безсрочна гладна стачка. Искането му е да бъдат освободени 64-ма украински политзатворници, хвърлени в руски затвори. Той обаче не слага себе си сред тях.

Гладната стачка на Сенцов трая 145 дни. За този период той отслабна с 20 килограма. Режисьорът прекрати стачката на 6 октомври, като уведоми за решението си своя адвокат. Той се мотивира с намерението на управата на лагера да го храни принудително, без да се съобразява с мнението му.

Присъдата на Путин

 

 

Ето какво каза руският президент Владимир Путин по повод присъдата срещу Сенцов:

"Трябва да изхождаме от това, че живеем в правова държава. Такива въпроси трябва дасе решават от съдебната система. Той е осъден не за творчеството си, а защото е поел съвсем други функции, както твърдят следствените и съдебните органи. А именно фактически той е посветил живота си на терористична дейност. Работата съвсем не е в неговата позиция, в това, което той мисли за станалото в Крим. Работата е в намеренията му и подготовката на противоправни действия, в резултат на които биха могли да пострадат наши граждани...

Повтарям – той бе осъден за намеренията си да извършва действия, които по закон се отнасят към действия от терористичен характер и които биха могли да повлекат след себе си най-тежки последици за нашите граждани."

Тези думи бяха казани в отговор на молбата на режисьора Александър Сокуров за освобождаването на Сенцов, отправена по време на публично събитие с участието на президента.

Мнозина изтълкуваха изказването на Путин, че той на практика окончателно е произнесъл присъдата на Сенцов.

Източник от руските правозащитни кръгове, помолил за анонимност, цитира пред Клуб Z следните пасажи от романа „Живот и съдба“ на съветския писател Василий Гросман, написан още през 1960 г., но видял бял свят едва при перестройката на Михаил Горбачов:

„Сега се роди нов тип политзатворници, създаде го националсоциализмът - престъпници, неизвършвали престъпление.

Мнозина от затворниците бяха попаднали в лагера заради изказани в приятелски разговор критични бележки за Хитлеровия режим, заради политически вицове. Те не бяха разпространявали позиви, не бяха участвали в нелегални партии. Обвиняваха ги, че биха могли да извършат всичко това.“1

---------

1ИК „Жанет 45“, 2009 г. Превод Здравка Петрова.