До края на годината средната цена на износа на синьо гориво от "Газпром" за страните извън ОНД ще бъде 248 щатски долара за 1000 кубически метра. Това обяви в интервю за списание "Газпром" заместник-председателят на руската държавна компания Александър Медведев.

Според него за първите 9 месеца на 2018 година средната цена на експортирания газ е била $235 за 1000 куб. метра. 

"Винаги предпочитам да бъда предпазлив оптимист, но дори и с предпазлив оптимизъм мога да кажа, че тази година ще имаме още един рекорд на износа и символичната летва от 200 милиарда кубически метра ще бъде преодоляна. Очакваме средната цена за годината да бъде около 248 долара", каза Медведев.

Основният фактор, влияещ на потреблението на газ в краткосрочен план, е времето, отбеляза Медведев. Въпреки това той каза, че са установени високи нива на износ, когато руските доставки на газ възлизат на 190-200 милиарда куб. метра на година. "Това може да се нарече нова реалност на европейския газов пазар в продължение на няколко години напред", заяви заместник-председателят на "Газпром".

В същото време Медведев отбеляза, че европейският пазар се свива. Той посочи, че през първата половина на 2018 г. потреблението на газ в Европа е намаляло с 2.6%, докато доставките на "Газпром" са се увеличили с 5.7%.

След 6-годишно антимонополно разследване от страна на Европейската комисия на "Газпром", Брюксел и руската компания се споразумяха да се предоговорят цените със засегнатите от по-скъпото синьо гориво шест европейски държави, в т.ч. и България. Освен това "Газпром" се отказа от забраната за препродажба на руски газ към трети страни.

 

По bTV преди време бившият министър на енергетиката Румен Овчаров заяви, че за да договаряме по-ниски цени с "Газпром", първо трябва да докажем, че цените в България са по-високи.

Тогава той призна, че е имало период, в който цените са били по-високи от т.нар. спот цени, принос за което имала и високата цена на петрола. Овчаров съобщи, че за 2017 г. осреднената цена на руския газ за Германия на границата  е $208 за 1000 куб. м, а за България на границата е била $190. А за първото тримесечие на 2018 г. е 254 долара за 1000 куб. м срещу $210 - за България, за второто е $242 срещу 226 долара за 1000 куб. м. Какво точно искаме, кой точно и защо да ни намали цената, запита енергетикът.