"Изречението „ще им тръгнат преписките“ малко ме притеснява. Наистина е говорено да се правят детски площадки."

С тези думи арх. Румен Русев, който в момента е и.д. кмет на "Младост" и свидетел на прокуратурата срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова, се усъмни в собствените си думи от първоначалните разпити.

Той каза, че едва ли има такъв изказ, т.е. - освободи смислово "тръгването на преписките" от исканите дарения. 

Освен това заяви, че трябвало да се прави нещо за района, но...

"... Никога не си спомням да е поставяно такова условие."

Пред репортери, след като днес даде показания, Русев повтори, че е заварил хиляди нерешени преписки, когато е застъпил. Пред съда обаче той каза само, че е присъствал на срещи с инвеститори, а и знае за други срещи, на които Иванчева е искала "нещо като дарения".

Всъщност това е и основната теза на защитата - че Иванчева не е изнудвала за пари за себе си бизнесмените, желаещи да строят в района, а за облагородяване на общински места.

Русев си спомни още, че кметицата се е интересувала от проекта на "Ваклин груп" и дори питала няма ли част общинска земя, "за да жалят".

Самия Русев - който по това време е зам.-кмет по строителството, тя накарала веднъж да изчисли колко е РЗП (разгънатата застроена площ,) и кое е променено в подробния устройствен план (ПУП).

Той обаче не бе категоричн за какво й е трябвала тази информация.

Сегашният и.д. кмет на района, когото Иванчева опита да уволни от ареста, не бе категоричн и в това - било ли е свързано изчисляването на РЗП с даренията, които се настояват от бизнесмените. Той отговори, че е имало изчисляване и на турския инвеститор "Гаранти коза", но дали вследствие е осъществено дарение, не му е известно.

Русев си спомни още, че имал срещи с граждани, които му обръщали внимание, че ми се бавели преписките, но не може да твърди корист.

Самите Иванчева и Петрова го разпитваха надълго и нашироко как е постъпил с преписката на Ваклин (заради която според прокуратурата е поискан подкупът). Той отрече и да е казвал на пълномощничка на строителния преприемач, че ако им придвижи преписката, ще си загуби работата.

Обвиняемата кметица го попита пряко:

- Дали преписките са се бавели, за да искам дар за себе си?

– Няма как да знам - отвърна архитектът..

Делото протече под зоркото наблюдение на хора като Йоло Денев, авторът на в. "Комунисническа правда" и издател Стоян Казаков-Казака и др.

За днешното съдебно заседание бяха призовани цели 7 свидетели. За следващото другата седмица са 15. Двете подсъдими опитаха да се възпротивят с думите, че за месец трябва да се опраят с 30 свидетели и че им е трудно да се концентрират.

Съдия Иво Хинов определи, че всички те не са от първостепенна важност и ще дават "второстепенни спрямо предмета на делото" показания. Така не уважи искането им да намалява свидетелите, а съответно - и темпото, с което тече процесът.