Ангела Меркел няма да се канидатира за пореден мандат като лидерка на Християндемократическия съюз (ХДС) на партийния конгрес през декември т.г. Няма да се кандидатира и за депутат наследващите федерални общи избори през 2021 г. "Мути", както я наричат германците, се оттегля след края на четвъртия си пореден мандат като канцлер.

Тази изненадваща новина връхлетя Германия и Европа като политически трус, удари по еврото и роди много въпроси, сред които: кой идва след Меркел. Досега тя се вричаше, че отново ще се кандидатира за най-високия партиен пост, който заема от 10 април 2000 г.

Тя е категорична, че няма да подаде оставка като канцлер до изтичане мандата на правителството през 2021 г. Дали обаче разклатената широка коалиция със социалдемкратите ще оцелее дотогава, е въпрос без отговор.

За Меркел това е четвърти пореден мандат начело на кабинета в Берлин.

Най-вероятната причина да се раздели с партийния си пост е сривът на доверието в ХДС. Така тя следва традицията на германските политици да поемат отговорност.

Фридрих Мерц. Снимка Уикипедия

Червеният сигнал за наложителна промяна на партийния връх са общите избори във федерална провинция Хесен, проведени вчера. ХДС спечели едва 27 на сто подкрепа при 38,3 на сто при предишния вот през 2013 г. или срив с цели 11,3 процента.

Въпреки това ХДС е първа сила и премиер отново ще е човекът на Меркел, християндемократът Фолкер Буфие. Най-вероятният коалиционен партньор пак ще са "зелените", каквато е и сегашната коалиция в Хесен. За Съюз 90/Зелени гласуваха 19,8 на сто от участвалите във вота. Това е с 8,7 на сто повече в сравнение с предишните избори.

Срив има и при социалдемократите. Бюлетина за тях пуснаха 19,8 или загуба от 10,9 на сто.

За антиевропейската "Алтернатива за Германия" гласуваха 13,1 на сто или с 9 на сто повече в сравнение с предишните избори. Либералите от Сводобната демократическа партия бяха подкрепени от 7,5 на сто от отправилите се към урните или плюс 2,5 на сто, а за крайната левица Ди Линке гласуваха 6,3, което е плюс 1,1 процента.

Във вота участваха 67,3 на сто от 4,38 милиона имащи право на глас.

Докато в неделя изходът от общите избори в Хесен беше тема номер едно, от днес неочаквано тя е съвсем друга - отказът на Ангела Меркел отново да се канидатира като лидерка на ХДС. Тя е съобщила новината на заседание на президиума, проведено в партийната централа в Берлин "Дом Конрад Аденауер". По обяд го потвърди и на нарочна пресконференция.

Появиха се и първите съобщения относно нейния заместник на партийния пост: сегашната генерална секретарка на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, федералният здравен министър Йенс Шпан, премиерът на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и бившият председател на парламентарната група в Бундесдтага на ХДС/ХСС Фридрих Мерц, какъвто пост заемаше  от 2000 до 2002 г.

Анегрет Крамп-Каренбауер. Снимка АП / БТА

Той беше отстранен под натиска на  Меркел, която не му прости непокорството и видя в лицето му евентуален свой наследник начело на ХДС. 

Мерц (62 г.) е опитен юрист. Преди да се заеме с политика, беше известен адвокат, в момента е виден бизнесмен и в управата на световни компании в сферата на финансите.

Дълго време се смяташе, че евентуалната заместничка на Меркел начело на ХДС, а така и в канцлерството ще е министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен. Напоследък обаче срещу нея се появиха обвинения в неправомерно изразходване на милиони евро за консултантска дейност, възлагана на нейни приближени.

Урсула фон дер Лайен. Снимка АП / БТА