„Оле Мале”, „Локомат за България”, „Капачки за бъдеще”. Това са инициативите, които наши сънародници ще подкрепят по време на Информационния ден на българите в Австрия 2018, който ще се проведе на 10 ноември.

След по-малко от две седмици българи ще се съберат в центъра на Виена, за да се срещнат, да обменят опит и полезна информация. В рамките на Информационен ден на българите в Австрия, който се организира за трети път от българските медии в алпийската държава с подкрепа на посолството на Република България, те ще могат да подкрепят и три благотворителни каузи.

Щандът на "Оле Мале" миналата година.

Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова стартират проекта „Оле Мале” преди по-малко от две години. Днес „Оле Мале” е успешна платформа, в която се включват близо 70 майки на деца с увреждания. Основната цел на създателките е да дадат на тези майки възможност за надомна работа и финансова независимост. Всяка една от тях е ангажирана с изработването на накити, бижута, играчки, мартеници и други, които могат да бъдат закупени от сайта на проекта, както и от щандовете на „Оле Мале” на всички базари, в които организацията се включва.

На 10 ноември Красимира Хаджииванова пристига във Виена с коледни играчки:

„Посетителите ще намерят (на щанда на събитието) избрана селекция от най-красивите коледни декорации и играчки, изработени ръчно от майките на деца с увреждания в проекта Оле Мале”.

Всички събрани средства от продажбата на играчките отиват обратно при майките, изработили продуктите.

На щанда на "Оле Мале" ще може да бъде подкрепена и още една инициатива – „Капачки за бъдеще”.

„Ще подкрепим и каузата „Капачки за бъдеще“, така че всеки, който дойде на нашия щанд, може да донесе и събраните вкъщи пластмасови капачки, които ние след това ще предадем на основателите на каузата, за да закупят още един кувьоз за новородени за някоя от общинските болници из страната”, разказва Красимира.

Събраните пластмасови капачки ще бъдат дадени за рециклиране, а със събраните средства се закупуват кувьози за болници в малки население места в България. Организацията вече е успяла да събере десетки тонове капачки и да закупи няколко кувьоза.

Оборудване за болница в България иска да осигури и доктор Анелия Хохвартер. Тя е офталмолог с дългогодишна практика в Австрия и няколко доброволчески мисии в Африка. По време на една от тях доктор Хохвартер пише книгата „Пътуване”.

Доктор Анелия Хохвартер.

Всички средства, събрани от продажбата ѝ отиват за купуването на робота локомат, важен за рехабилитация на хора с двигателни проблеми като например детска церебрална парализа или такива, преживели инсулт. В България такъв робот няма, в Австрия са 28. До момента доктор Хохвартер е събрала около 60 хиляди лева и въпреки че сумата е далеч от необходимите 280 хиляди евро, тя е сигурна, че по един или друг начин ще успее да купи и дари локомата на България.

„В последния месец проведох много срещи с хора от бизнеса и някои институции, които ми дадоха малко надежда. Впечатли ме, колко малко се знае за кампанията, въпреки постоянните ми изяви в медиите. Мечтая си да се осъществят целите на кампанията и да се върна пак в моята тиха лична среда и да си гледам работата”, споделя Анелия Хохвартер, която през пролетта изпрати отворено писмо до редица институции, апелирайки към тях да подкрепят кампанията ѝ.

Безплатни семинари и презентации

По време на събитието освен благотворителни инициативи, ще бъдат представени и множество полезни семинари. От България ще гостуват основателят на Софтуерния университет Светлин Наков и съпругата му – бизнесконсултантът Вергиния Къшева-Накова. За очакванията си от срещата с българската общност в Австрия, Наков споделя:

„Очаквам във Виена да срещна будни млади хора, които търсят развитие за себе си, за бизнеса си и за организациите, към които допринасят. Очаквам хора с кауза, хора с вдъхновение и с мечти, но и които действат и градят един по-добър свят. Очаквам да преплетем дигиталните технологии с традиционния бизнес и предприемачество, да насърчим ентусиастите и да допринесем за развитието на екосистемата на мислещите будни българи в Австрия.”

Събитието ще приключи с прожекция. Журналистът Георги Тошев ще представи документалния си филм за Невена Коканова по случай 80 години от рождението на актрисата.

Информационен ден на българите в Австрия се провежда за трети пореден път. Събитието е организирано от българските медии в алпийската държава с подкрепата на Посолството на Република България в Австрия. В рамките на седем часа нашите сънародници ще посетят щандове и семинари, ще получат лични консултации и ще обменят опит за широка палитра от теми, важни за живота в Австрия – от промените в социалната система и правата на работници в страната до учебната система и възможностите за финансиране на малък бизнес и стартъп компании. Клуб Z е медиен парнтьор на събитието.