Демокрацията не е възможна без свободни, многообразни и независими медии. Журналистите и медиите в целия свят следят за това държавата, държавните служители, предприятията и обществото като цяло да носят отговорност за действията си. Твърде много от тях обаче биват заплашвани или нападани само защото си вършат работата, а извършителите на тези нападения често остават абсолютно ненаказани.

В този ден, който е обявен за Международен ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти с Резолюция 68/163 на Общото събрание на ООН, отдаваме почит на всички журналисти от цял свят, които са загубили живота си и са станали жертви на нападения при упражняване на професията си. Отдаваме също почит на всички онези смели журналисти, поемащи работата на своите колеги, които вече не могат да продължат разследванията си.

Джамал Кашоги бе убит в началото на месеца в саудитското консулство в Истанбул.

Убийствата на разследващите журналисти Дафне Каруана Галиция и Ян Куциак в ЕС, показаха, че няма регион в света, застрахован от подобни деяния. Тези ужасяващи престъпления трябва да бъдат щателно разследвани и преследвани по наказателен ред, както и случаят с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Поискахме от Саудитска Арабия да сътрудничи за щателно, достоверно и прозрачно разследване и очакваме тя да направи това. Настояваме и за по-голяма яснота около обстоятелствата на смъртта на журналиста и търсене на пълна отговорност от всички виновни за нея.

В много страни съществува тревожна тенденция на подкопаване и ограничаване на пространството за свободна журналистика, като често произволно се поставя под въпрос достоверността на медиите с цел да се дискредитира и дестабилизира работата им. Както в интернет, така и в реалния свят журналистите се нуждаят от безопасна и сигурна среда, в която да могат да работят, без да се страхуват от тормоз, политически натиск, цензура или преследване. Стабилната правна система трябва да защитава свободата на медиите и журналистите от цял свят, така че да могат да вършат работата си напълно независимо. Във времена на все по-разпространена дезинформация трябва да се гарантира безопасността на журналистите, за да може те да съдействат за точното отразяване на фактите в полза и в интерес на всички граждани.

Словашкият журналист Ян Куциак бе убит зарази разследванията си.

ЕС ще продължи да използва всички подходящи външнополитически и финансови инструменти, за да способства за по-качествена журналистика, по-широк достъп до публична информация и по-голяма свобода на словото. ЕС ще продължи да финансира Европейския център за свобода на печата и медиите (ЕЦСПМ) и да осигурява целева защита чрез програми за подкрепа на защитниците на правата на човека.

Всички държави в и извън Европейския съюз са длъжни да изпълняват своите задължения за защита на свободата на словото и гарантиране на безопасността на журналистите, като осигуряват благоприятна правна среда, отнасят се сериозно към заплахите срещу журналисти и преследват безкомпромисно извършените посегателства. Очакваме всички да засилят превантивните мерки, като мобилизират всички участници и създадат национални механизми за безопасност в съответствие с Плана за действие на ООН за безопасност на журналистите и въпроса за безнаказаността.
Свободната журналистика е гръбнакът на свободното общество: подкопаването ѝ е подкопаване на собствената ни свобода.

--------

* Федерика Могерини е върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Декларацията е от името на Европейския съюз и е по повод 2 ноември  - Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти. Публикувана е в сайта на Европейската служба за външно действие (ЕАВД). Заглавието е на Клуб Z.