Министерският съвет одобри проекта на Споразумение за кинематографична копродукция между правителствата на България и Косово. България вече има такива споразумения с Израел, Турция и Франция.

Подписването на това споразумение има за цел да установи общите договорно-правни отношения между Република България и Република Косово при осъществяване на сътрудничеството в областта на кинематографичните копродукции.

"Проектът на Споразумение удовлетворява взаимните интереси на двете страни и съдържа всички необходими текстове за развитие на реално възможните взаимоотношения между Република България и Република Косово в областта на кинематографичните копродукции - пише още вътре.

То регламентира възможностите за сътрудничество в областта на филмопроизводството. Копродукцията ще подпомогне филмовите индустрии на двете страни и ще допринесе за икономическия растеж на производството на филмови, телевизионни, видео продукти и продукти на новите медии, както и за разпространението на тези продукти в България и Косово."