Дискусията, инициирана от БСП за отмяната на плоския данък от догодина, изяде над три часа парламентарно време при второ четене на законопроекта за корпоративното подоходно облагане днес - и в крайна сметка предложенията на левицата бяха отхвърлени. Депутатите не успяха да приемат всички текстове от проекта, с чиито изменения в преходните и заключителните разпоредби се въвеждат по-високи данъци за старите коли и отпада 50-те процента отстъпка за първо жилище.  

Но одобриха семействата с ниски доходи да ползват пълния размер на данъчно облекчения за отглеждане на деца. Възможността данъчното облекчение да се разпределя между двамата родители, когато доходите им не позволяват да се приложи от единия, ще подпомогне най-вече семействата, които отглеждат деца с увреждания.

Сега, ако доходът на майката не е достатъчен, за да се намали данъчната основа с 2000 лева, то и възстановеният данък не може да достигне максимума от 200 лева. Освен това от догодина родителят, който не ползва облекчението за отглеждане на деца, няма да се налага да подава отделно декларация за отказ. Сега документът гарантира, че вторият родител няма да злоупотреби. НАП се заема с проверката на документите от 2019 г.

БСП: Сгрешихме с плоския данък при тройната коалиция

Аргументите на левицата за отмяна на плоския данък бяха голямото неравенство в България, силното разслоение в обществото, социални и демографски проблеми. Плоският данък беше приет по време на правителството на тройната коалиция с премиер - тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. 

Плоският данък е изживял своето време, данъчната система на подоходно облагане е модерната, заяви Драгомир Стойнев (БСП). Той обяви и друго предложение на социалистите - намаляване с по 500 лева за всяко дете от данъчната основа на работещи родители, "а не на онези, които живеят на помощи". Стойнев заяви, че изчезваме като нация - при положение, че няма военен конфликт или епидемия.

"... Колкото и ГЕРБ да вярва, че правят хубави неща, ако беше толкова хубаво, нямаше хората да напускат страната", каза соцдепутатът.

Проф. Румен Гечев застъпи темата за неравенството, припомняйки нивото на коефициента Джини за България, което е 55.2% за 2017 г. - страната ни е единствената в ЕС с ниво над 40%, тъй като средното за ЕС е около 31. (Равнището на коефициента Джини у нас е дори над това в Русия. Б.р.)

"Да, вярно е, че плоският данък е въведен от тройната коалиция, но както и голямото болшинство от моите колеги, аз съм против, защото съм видял, че прогресивният данък е по-добър като система. А ние какво правим, ще оставим грешката от тройната коалиция още сто години, докато индексът Джини стане 60 ли", запита Гечев.

Жельо Бойчев (БСП) огласи данни от справка от Министерството на финансите, според която 1.1% от работещите в България получават над 5200 лева месечно, докато 54% са с доходи равни или по-малки от минималната работна заплата. За каква средна класа говорите тогава, запита той. Други 8155 души пък получават месечни доходи над 9000 лева.

Страна, която привлича инвестиции само с данъци, значи работи като данъчен рай, а последните данни показват, че инвестициите се изтеглят от страната, посочи и Крум Зарков (БСП).

От БСП обясниха, че ако се приемат предложените от тях данъчни промени, в хазната ще влязат допълнителни приходи от 1.6 милиарда лева. 

Към юли 2018 година 2.218 милиона трудещи се българи получават доходи равни или по-ниски от 1000 лева, а информацията за декларираните доходи от дивиденти и ликвидационни дялове за 2017 г. е над 7.281 млрд. лева - огромна сума. Това показва несправедливо разпределение на добавената стойност и генерираното богатство, голяма несправеливост между облагането на труда и на капитала, затова поискахме тази несправедливост да бъде поправена, заяви Бойчев.

Отговорът на Патриотите: Не сте социалистическа, а корпоративна партия

От малкия коалиционен партньор на ГЕРБ - Обединени патриоти, заявиха, че именно на БСП и въведения от тях плосък данък се дължи голямото разслоение в обществото.

"Когато се приема данък, той се приема, за да работи дестилетия. Някога прокарахте криминално плоския данък, без голям дебат, това си е ваш данък, господа от БСП", заяви Павел Шопов (Обединени патриоти). 

От Патриотите коментираха още, че предложенията за смяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане се дължат очевидно на новия курс, възприет от председателката на БСП Корнелия Нинова.

"Олигархията е превзела цялото общество, България е корпоративна държава, така че плоският данък ще остане", заяви проф. Станимир Стоилов, който призова да се отворят стенограмите на парламента от 2005 г., за да се види какви са ги говорели тогава от БСП.

Следващото му изречение обаче ядоса социалистите: "Синът на предателя Кольо Добрев е в ръководството на партията, мислите, че тогава съм бил пикльо и не помня нищо, вие не сте социалистическа, а корпоративна партия", и Филип Попов (БСП) поиска председателстващият заседанието Явор Нотев, съпартиец на проф. Стоилов от "Атака", да вземе отношение.

Недопустимо е от тази трибуна да се упражнява такъв език, накажете го, макар че е от вашата парламентарна група, обяви Попов. Нотев обеща, че поведението на колегата му ще бъде обсъдено на председателски съвет.

След което проф. Стоилов отново се изправи на трибуната, за да... потвърди думите си. "Това, което каза Филип Попов, не ме обижда. Николай Добрев предаде Жан Виденов...", и Явор Нотев заглуши микрофона му.

Eмил Димитров-Ревизоро пък призова в момент, когато "правим всякакви усилия да привлечем руски инвестиции за АЕЦ "Белене", за газопровод, за хъб", да не се говори за промяна на данъците.

ДПС подкрепя плоския данък - и ще го подкрепя

Социалната функция на данъците не е водеща - нито в теорията, нито в практиката, посочи Йордан Цонев (ДПС). Основната функция при въвеждането на плоския данък не беше плоскостта, а равнището на ставката - 10%, това беше нашата цел, която изсветли доходите и привлече чужди инвестиции, заяви Цонев.

Най-съвременното течение в инвестиционния процес се нарича инвестиции в нематериални активи - "Капитализъм без капитал" (Capitalism Without Capital, б.р.), препоръчвам тази книга, става въпрос за инвестиции в интелектуална собственост, в умните части на икономиката, които са най-бурно развиващите се в България - това са IT секторът и аутсорсинг секторът, те са тук само заради 10-процентната ставка. Имал съм срещи и с двете асоциации, там заплатите са изключително високи. Кол центровете заемат 16% от IT сектора, тенденцията е догодина делът му в БВП да е 7.4%. Тази книга показва, че такива инвестиции се случват най-бързо в малките отворени икономики, каквато е България, заяви Цонев, припомняйки, че в сектора работят над 55 000 души.

Данъците няма да решат социалните проблеми, неравенството е предизвикано от други причини и една от тях, която се изтъква, е глобализацията и финансовият капитализъм, заяви депутатът от ДПС. Той призова да не се заблуждаваме, че пада плоският данък - и равенството тръгва, връщат се инвестициите и т.н.

Прав сте, колега Зарков, има още десетина фактора да дойдат инвестициите, но данъците са един от тях. Няма нужда да се заиграваме пред хората, че им решаваме социалните проблеми, като обложим 50 000 човека с по-висок данък и изгоним част от тях в чужбина, категоричен беше Йордан Цонев.

Той заяви, че ДПС ще подкрепят запазването на плоския данък.

ГЕРБ: Ние си спазваме обещанията - до 2021 г. плоският данък остава

Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че управляващите спазват своята програма и заявеното в предизборната кампания.

Няма да отменяме плоския данък. нека да сравняваме България с България, каква беше при прогресивния данък, който не е гаранция, че неравенството ще бъде унищожено. Освен това то е и естествено, не може всички да сме равни и не сме равни, каза Биков.

Колегата му Александър Иванов посочи, че сега не е моментът да се правят предложения за отмяна на плоския данък. Той се мотивира, че подобна промяна изисква сериозен и голям дебан.

Плоският данък е добър (за БСП - б.р.), когато са в управление, и е лош, когато са в опозиция. Сега не е моментът и много добре го знаете, това е отдавна притоплена манджа. Най-важното за инвеститорите е предвидимостта и не може в края на годината да предлагате такава коренна промяна на данъчната система и да бъде приета. Дискусиите ще продължат, но със сигурност няма да има промяна до края на мандата на ГЕРБ и Обединени патриоти през 2021 г., каза Иванов.

Валентин Николов (ГЕРБ) запита докъде е довело прогресивното данъчно облагане - и си отговори: "... доведе до това, че през 1992 г. имаше подписване на споразумение с Парижкия клуб, което е за държави, които не искат да си плащат дълговете, и това изгони младите хора навън. А плоският данък доведе до ръст на БВП и доходите, което, разбира се, е заслуга на ГЕРБ".