Когато на 31 октомври заранта ербъсът на канцлерката Ангела Меркел се приземи в Киев и ние официално я приветствахме в нашата столица, си спомних, колко много е направила за нас, украинците. И колко благодарност й дължим.

Новината, че Меркел ще се оттегли като председателка на ХДС (Християндемократическия съюз, начело на който Меркел е от април 2000 г. – б. р.), беше най-обсъжданата през седмицата. Мнозина се питат:

“Колко опасно ще стане за страната ни, когато тя вече няма да е и канцлерка? Какви ще ги върши Путин, когато Меркел вече няма да му е контра?”

През нощите, когато при минус 30 градуса със стотици хиляди демонстрирахме на Майдана срещу корумпирания президент Янукович и за Европа, винаги сме знаели, че и най-влиятелната жена в ЕС е отправила взор към нас.

Когато през тези драматични дни се срещахме с нея или говорехме по телефон, за Меркел винаги едно нещо е било важно – свободата и називисимостта на хората в Украйна! От самото начало Меркел гледаше сериозно на мирните протести. Покрай личната й история тя имаше собствен поглед върху развитието на нещата.

(Кличко вероятно визира мирните протести в ГДР през 1989 г., когато Меркел беше на страната на опозицията срещу комунстическия режим – б. р.)

Когато руският президент се обяви за анексирането на Крим, след това изпрати и войници в Източна Украйна, Меркел никога не допусна да бъде заблуждавана. Тя винаги изричаше истината, срещу неправдата реагира с налагане на санкции.

И Путин имаше респект от нея.

Също така през нощните часове в Минск през 2015 г. (когато се преговаряше по споразумението от Минск – б. р.) Меркел беше на страната на Украйна, никога като опортюнистка, а винаги с дълг към собствените й представи за ценности.

Тъжен съм, че според мен най-впечатляващият политик в света скоро ще сложи край на политическата си кариера.

Препечатваме мнението на Виталий Кличко, кмет на Киев и легенда в бокса, публикувано във в. «Билд».