Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп и неговият предшественик Барак Обама си разменят удари предизборно, пише британският вестник "Гардиън". След като обратното броене за междинните избори във вторник започна, състезанието се е превръща в противопоставяне на двама президенти. Сегашният обитател на Белия дом се бори да запази контрола над Конгреса. Той също така е в тежка битка със своя непосредствен предшественик, който се бори да се запази политическото му наследство.

Доналд Тръмп, 45-ият президент на Съединените щати, и 44-тият Барак Обама се отправиха към избирателите в неделя. Първите им митинги бяха разделени само на 750 мили от междущатската магистрала, но в съдържание и визия те бяха на светлинни години един от друг. Тръмп, обръщайки се към множеството в Мейкон, Джорджия, описва вече познатата си дистопия на Америка, превзета от мигранти престъпници и радикални социалисти. Той отприщи огневата си мощ срещу Стейси Абрамс, демократа, която се опитва да стане първият чернокож губернатор в САЩ.

„Изберете Стейси и ще превърнете Джорджия във Венецуела - каза Тръмп. - Стейси Абрамс иска да превърне прекрасния ви щат в гигантски град убежище за престъпни чужденци, оставяйки невинни семейства от Джорджия на милостта на закоравелите престъпници и хищници."

Обама беше в Гери, Индиана. Той подчерта екзистенциалната заплаха от неговия приемник.

Макар да не споменава Тръмп по име, той очерта една картина на днешната политика, която по свой начин е еднакво дистопична, водена от човек, който не се притеснява да лъже или да си играе със страховете на хората.

"Каква политика искаме", попита Обама привържениците на демократите в щата, в който сенаторът Джо Донъли се бори да бъде преизбран. "Това, което не сме виждали досега поне в паметта ми, са политици, които непрекъснато, смело и безсрамно лъжат. Просто си измислят неща.“

Обама говореше със страстта на политик, който вижда, че политическото му наследство се унищожава за кратко време.

Обама в Гери с кандидата на демократите Джо Донъли.

От подписания от него законопроект за достъпни здравни грижи за всички - към действията му в областта на изменението на климата, имиграционната реформа, преразпределянето на доходите и състава на Върховния съд на САЩ, неговите постижения бяха брутално унищожени. Обама осмиваше вниманието на Тръмп в последните дни на кампанията към кервана на търсещи убежище от Централна Америка, които поеха по опасния си път към американската граница.

"Две седмици преди изборите те ни казват, че най-голямата заплаха за Америка е куп бедни, бедни, разбити, гладни бежанци на 1000 мили", обяви Обама.

Но той предупреди:

"Понякога тези тактики да плашат хората и да измислят заплахи работят."

Обама описа залозите във вторник като не по-малко от бъдещето на самата демокрация.

"Трябва да има последствия, когато хората не казват истината. Когато думите спират да означават нещо, когато хората просто могат да лежат безнаказано, демокрацията не може да работи. Нищо не работи... Обществото не работи, освен ако няма последствия."

Въпреки противоречивите си подходи Тръмп и Обама споделиха едно послание:

"Че обикновено характеризиращи се с ниска активност междинни избори не могат да бъдат по-значими от този път." Както каза Обама: "Америка е на кръстопът. Обликът на нашата страна зависи от гласуването."  

Доналд Тръмп отговаря, като обвинява предшественика си, че оставя след себе си следа от неизпълнени обещания относно търговията и икономическото възстановяване, пише "Индипендънт".

С проучвания на общественото мнение, показващи десетки оспорвани битки за конгресмени сенатори и губернатори по време на изборите във вторник, настоящият и бившият президент заявиха, че резултатите ще определят в какъв вид страна живеят американците през следващите две години.

Тръмп на предизборен митинг през уикенда в Чатануга.

"Тези избори ще решат дали ще градим този необикновен просперитет, който сме създали", каза Тръмп пред екзалтирано множество в Мейкон, Джорджия, предупреждавайки, че демократите ще "разрушат нашата икономика".

Проучванията на общественото мнение и прогнозите за изборите показват, че демократите имат шанс да спечелят 23-те места, от които се нуждаят, за да имат мнозинство в Камарата на представителите на САЩ, което би им позволило да блокират законодателната програма на Тръмп и да разследват неговата администрация. Републиканците предпочитат да запазят малкото си мнозинство в Сената на САЩ, понастоящем с две места, което ще им позволи да запазят правомощията си да одобряват Върховния съд на САЩ и други съдебни номинации с партийни гласове.