Процедурата за свръхдефицит срещу Италия е нещо, което разглеждаме“, заяви днес Валдис Домбровскис – еврокомисар за финансовата стабилност и услуги.

Той говори по време на ЕКОФИН – срещата на икономическите и финансовите министри на страните от ЕС в Брюксел.

По-рано днес еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че ЕС може да наложи санкции на Италия, ако не бъде постигнато споразумение за бюджета й за следващата година.

Домбровскис припомни, че и в предишните години Еврокомисията е изготвяла доклади по член 126, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). Този параграф е сред определящите процедурата за оценка и вземане на решение за свръхдефицит. И тогава заключенията са били, че Италия стриктно спазва изискванията на предпазните правила на Пакта за стабилност и растеж (ПСР). И не е било необходимо откриване на процедура за свръхдефицит въз основа на дълга.

„В този случай проектобюджетът, ако не бъде променен, трябва да преразгледаме нашите заключения относно процедурата. Затова вече изпратихме писмо до Италия, в което искаме също така тя да ни предостави релевантни фактори относно доклада ни съгласно член 126, параграф 3. И срокът е същият – 13 ноември“, каза Домбровскис.

Тогава изтича и триседмичният срок, даден от Брюксел на Рим да преразгледа проектобюджета си за 2019 г.

Еврокомисията е готова за диалог с Италия по проектобюджета, но при всички положения той ще има нужда от съществена корекция, предупреди Домбровскис. В момента Рим сериозно се отклонява от изискванията на ПСР. Домбровскис припомни, че е имало предложение на Еврокомисия, подкрепено от Съвета на ЕС, включително от Италия, тя да има догодина подобрение на структурното салдо с 0,6 на сто от БВП. Вместо това обаче Рим планира влошаване с 9,8 на сто. В цифрово изражение разликата е 1,4 процента, което според еврокомисаря е твърде сериозно отклонение.

Подсетен от журналист, Домбровскис се съгласи, че е имало и други страни, срещу които е била откривана процедура за бюджетен свръхдефицит. По време на кризата такава е имало срещу над 20 страни членки от ЕС. При някои дефицитът не само че е бил по-висок от италианския, но дори двуцифрен. Важно е обаче не само колко голям е дефицитът, но и в коя сфера от икономическия цикъл е той.

„Ако сте в по-дълбока криза, можете да имате по-голям дефицит, зоколкото той действа като финансов стабилизатор. Но ако страните са в период на икономически растеж – в момента в ЕС бележим ръст шеста година поред – страните трябва да намалят своите дефицити“, обясни Валдис Домбровскис.