Данъкът на по-старите автомобили ще се повиши с "две кутии цигари за цялата година". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след заседание на коалиционния съвет. Горанов заяви още, че цени на застраховка "Гражданска отговорност" от 1000 лв. са спекулация, която цели създаване на обществено напрежение.

Както е известно, през миналата седмица депутатите приеха изменения в данъчните закони, с които бе внесена и екокомпонента при определянето на данъка за автомобила. Така на практика старите коли, които замърсяват повече, ще плащат с до 30 процента отгоре. Отделно текат дебати и за цената на "Гражданска отговорност", като застрахователите плашат със сума от 800 лева до 1000 лева заради съдебно решение, според което вече не само най-близките на загинал на пътя човек ще бъдат обезщетявани с нематериални вреди, а по-широк кръг от роднини. Паралелно в различни градове на България избухват протести срещу високите цени на горивата, най-големият от които бе през миналата неделя.

"Действително автомобилите, които замърсяват повече, ще плащат малко по-висок данък. Може да достигне 6 до 10 лв. увеличение. Това по наши оценки е малко на фона на целите, които сме си поставили за чистотта на въздуха", каза Горанов.

Според него няма как България да не вземе никакви мерки, особено след като по темата за въздуха страната е в наказателна процедура.

"Очакваме в целия ЕС да се премахнат или ограничат дизеловите автомобили. Това е мярка, която има своя икономически и екологичен смисъл. Тежестта върху по-старите автомобили не е такава, че да се превръща в непосилно бреме. 60 или 80 ст. на месец, или две кутии цигари за цялата година, не са това, което може да промени драстично склонноста към покупка на по-стари автомобили", смята Горанов.

Той припомни, че има протести и срещу замърсяването на въздуха.

"Всички се обединихме около това, че по-рисковите шофьори трябва да плаща повече, наредбата на КФН е на много ранен етап", каза още Горанов по повод данъците върху автомобилите.

Горанов каза още, че "на дневен ред цена на "Гражданска отговорност" от 1000 лева не стои".

"Подобна сума е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение", посочи той. 

Според него прогнозите са цените на суровия петрол да се стабилизират и даже леко да паднат.

"Не е изключена среща с петролната и газовата асоциация, за да се обсъди веригата на доставки, да се прецени и да се докаже на българските граждани, че това са равнищата, които могат да се прилагат в пазарна икономика", каза още Горанов.

Според зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов във вчерашните протести за горивата е имало и опити за провокация.

"Имаше много семейства, които се прибират с децата си и бяха блокирани в продължение на няколко часа", изтъкна Цветанов.

И поясни, че правителството цели да информира българските граждани за своите политики и те трябва да преценят дали искат политическа криза и хаос или стабилност. Цветанов изтъкна, че формирането на цената на горивата не е функция на правителството. Той прехвърли топката към енергийния регулатор, но Горанов го поправи, че и той не може да формира цени.