Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на две лица по казуса "Джи пи груп". 

Те са привлечени за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. са се сговорили (престъпление по чл. 321, ал.6) да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери. На единия от привлечените е повдигнато обвинение за пране на пари.

Това гласи съобщение на специализираната прокуратура, в което не се уточняват имената на обвиняемите.

Фирмата - доскоро любимец на управляващите в печеленето на обществени поръчки, изведнъж изпадна в "немилост", което съвпадна и с акцията на журналисти от "Биволъ" в полето край Радомир. Тогава бяха задържани репортерът Димитър Стоянов и негов румънски колега, а двамата тъврдяха, че са по следите на изгаряне на документи,с вързани с нарушения при обществените поръчки за милиони.

Малко след това сигнал срещу "Джи Пи груп" подаде и вицепремиерът Томислав Дончев, а министър-председателят Бойко Борисов нареди да ги "извадят" от обществените поръчки.

"Досъдебното производство бе образувано, след пресичането на опит на съдружник във фирмата да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина. Сумата бе запорирана от прокуратурата - поясняват още от държавното обвинение. - Парите са акумулирани от различни банкови сметки в лична сметка на единия от обвинените - съдружник в "Джи пи груп", който наредил превеждането им в друга негова лична сметка в чужбина."

Обвиняемите са са наложени мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер съответно на 30 000 лв. и 15 000 лв.

След като всичко това съвпадна и с появило се разследване на "Спаси София", излъчено от бТВ за евентуални злоупотреби при ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София, изпълнителният директор Валентин Житенски заяви пред медията, че ги сатанизират, че ще си търсят правата в съда и че на "Джи Пи груп" нищо не е запорирано.

По-късно през деня от компанията излязоха с позиция.

"Всички средства, с които "Джи Пи Груп" и нейните акционери работят, са с ясно доказан и законен произход. Извършването на финансови и банкови операции е обичайна дейност, която не съдържа никакви елементи на престъпление, се посочва в позицията", се посочва в нея.

От компанията посочват още, че са заявили пред прокуратурата желанието си за пълно съдействие на разследването, но до момента не са потърсени за официална информация.

"В подкрепа на горното твърдение в момента на повдигането на обвиненията на прокуратурата са предоставени повече от 1000 страници доказателствен материал за законния произход на средствата. До момента по случая прокуратурата не е представила никакви доказателства съобразно изискванията на чл. 219 от Наказателно-процесуалния кодекс", завършва позицията.